De Muzikant

Gijs Verhoeven

‘Na een les en repetitie zijn de lippen op’

In groep drie van de basisschool maakte Gijs Verhoeven (19) kennis met de blokfluit. Na een jaartje les mocht hij tijdens de open dag van MIK Kunsteducatie in Veghel allerlei muziekinstrumenten uitproberen. Zijn voorkeur ging uit naar de trompet en hij ging op zoek naar een muziekverening. Dat werd St. Lambertus in Nistelrode. Concertmeester Peter Timmers wist hem over te halen om voor de bugel te kiezen. “Toen ik thuiskwam vroeg buurman Wout van Venrooij welk muziekinstrument ik ging bespelen. Maar ik wist de naam niet meer. Alleen dat het begon met een ‘b’ en op een trompet leek. Wout speelt ook bugel,” lacht Gijs. Sindsdien werd er dagelijks gerepeteerd. “Elke morgen mocht ik tussen 7.30 en 8.00 uur thuis oefenen. Vooraf was ik de theorie al aan het leren.”

SERIEUZE INSPANNING

De maandagavond was lang het vaste moment voor muziekles, daarna gevolgd door nog een repetitie met de fanfare. “Dat is een serieuze inspanning. Na zo’n avond is het ook echt op. Dan voel je dat je lippen lang aangespannen zijn geweest en dat voel je dan ook aan je wangen,” legt Gijs uit. Het doordeweekse oefenen is wat minder geworden. Nu heeft hij alleen in het weekend nog tijd om met muziek bezig te zijn. Hij studeert voor het derde jaar aan de HAN in Nijmegen voor docent Duits. Door een uitwisselingsprogramma naar Goch kwam Gijs in aanraking met de Duitse taal en cultuur. “In maart is het de bedoeling dat ik voor vier maanden naar de Pedagogische hogeschool in Weingarten ga om pedagogiek en onderwijskunde te leren voor mijn minor.”

HET KLONK LEKKER

Er is het een en ander veranderd. “Tijdens de repetities zitten we op 1.5 meter afstand. En we repeteren met de helft van de groep. Ook de pauzes zijn eruit gehaald, dus we kunnen niet bijkletsen,” weet Gijs. Hij heeft goede herinneringen aan de optredens tijdens de ‘Night of the Proms’ in Nistelrode. “Ik heb drie keer mee mogen doen. Het is een groots concert met een mix van moderne en klassieke muziek met zang en dans. We speelden een heel weekend lang voor een volle zaal. Het instrumentale stuk ‘Children of Sanchez’ had mijn voorkeur. Tijdens dit stuk speelden de fanfare en de slagwerkgroep samen. Het klonk lekker.” Gijs is groot fan van bugelist Kyteman en trompettist Eric Vloeimans. “Ik heb het boek V-Flow aangeschaft. Daarin staan jazz-achtige moderne muziekstukken. Dat vind ik interessant en een uitdaging.”

LIEFDE VOOR DE GITAAR

Thuis staat de gitaar van moeder Melanie in de hoek van de kamer. “Daar ben ik op gaan pingelen en dat klonk meteen goed. Ik kan geen akkoorden spelen, maar als ik mijn diploma en een baan heb, ga ik zeker een basgitaar kopen.” De liefde voor de basgitaar ontstond tijdens het middelbare schoolproject ‘Spelen in een band’. En nu op de HAN speelt Gijs met medestudenten in het muzieklokaal. “Ook dan pak ik altijd de basgitaar.”

Tekst Chantal Kanters. Foto: Eveline van Uden-Buijs.