DE MUZIKANT

Gert-Jan Roefs

“Drummen is topsport”

Misschien is het drumstel of in ieder geval de voorloper ervan wel het oudste instrument ter wereld. Mensen trommelden al jaren op alles wat ze vonden. Zo’n 30.000 jaar geleden werden de eerste dierenvellen over potten gespannen. Deze trommels werden gebruikt voor de jacht, religieuze ceremonies en oorlogsrituelen.

Later werd het onderdeel van muziek losstaand van bovenstaande redenen, want muziek werd ook entertainment. Wetenschappers vonden dat topdrummers wel 400 tot 600 calorieën per uur verbrandde tijdens een optreden, nadat ze hartslag en ademhaling hadden gemeten. Die hartslag bleek veel weg te hebben van die van een profvoetballer. Drummers moeten dus een ‘buitengewoon goed uithoudingsvermogen’ hebben.

slap ouwehoeren

Dorpsgenoot Gert-Jan Roefs (48) is zo’n fanatiekeling die zich graag in het zweet slaat. “Ik heb veel ervaring in pop/rock-covers. Mijn stijl is stevig, vet, veel drive en liefst met een funky rock-randje. Ben niet zo van de blues, of levenslied. Ik was 20 jaar de drummer van de band 5150. Sinds kort ben ik letterlijk aan de slag met ‘Factor3’ en nog wat losse projecten.

Naast drummen zing ik er ook nog wat bij, 2e stemmen meestal. Voor mij is met plezier een stukje muziek neerzetten het belangrijkst. Ik hoeft niet zo nodig elke week op het podium te zitten, maar wil wel naar wat optredens toe kunnen werken. Repeteren om het repeteren is leuk voor even, maar niet voor lang. Repetities moeten wel gezellig zijn, met op z’n tijd wat slap ouwehoeren.

“Leeftijd vind ik niet zo relevant”

Of ik nog niet te oud ben voor de muzikale topsport? Ik heb er al 35 jaar drummen op zitten, maar ik ben jong van geest. Leeftijd vind ik niet zo relevant.”