de muzikanten

Piet en Riet van Dinther

‘Ge moet goei zin hebbe, anders kunde gin muziek make’

Piet van Dinther (68) woont samen met zijn vrouw Riet (66) aan de Schaapsdijk. Samen vertellen zij, in hun goed onderhouden tuin, graag over hun actieve muzikale jaren bij de Raddreijers.

Ruim vijfentwintig jaar geleden had Loosbroek een bruisende carnavalsvereniging met enthousiaste dansmariekes, maar ontbrak het aan muzikale ondersteuning in de vorm van een blaaskapel. Daarom hebben Piet van Dinther, Henk van Haaren en Peter Oomen samen dweilorkest de Raddreijers opgericht. Piet bespeelde toen als enige geen muziekinstrument en werd daardoor automatisch voorzitter van de Raddreijers. “Maar met nog negen leden was dit clubje op een gegeven moment te klein,” vertelt Riet “en besloten drie echtparen mee te gaan doen.” Ieder koos een muziekinstrument en ging op muziekles om zowel het instrument als het noten lezen onder de knie te krijgen. Voor Piet werd dit de schuiftrombone en Riet koos een saxofoon. Wekelijks werd er gerepeteerd bij Peter Oomen in de garage en later bij Pennings in het café. “Waar de tweede helft zeker zo belangrijk was en langer duurde dan de repetitie zelf, ” lacht Piet. Er was zelfs een heuse muziekcommissie die de muziekstukken en arrangementen uitzocht.

Om netjes muziek te maken is het de kunst om op tijd stil te houden

Zowel Piet als Riet komen uit een muzikale familie. Dat wil zeggen dat hun broers en zussen bijna allemaal hobbymatig muziek maken. En dat geldt ook voor Piet en Riet. Ze spelen op hun gevoel en op gehoor. Dat dit ‘alleen op gevoel spelen’ meteen opvalt merkt Piet nu hij lid is van Senioren Orkest Bernheze. In dit orkest spelen allemaal muzikanten met een behoorlijke dosis kennis en kunde en zeker veel ervaring in een fanfare of harmonie. Bij het oefenen van een nieuwe muziekpartij kijkt Piet eerst de kat uit de boom en luistert goed naar de muziek. “Ik kijk eerst als een haas die in het veld ligt rond… wat doen ze allemaal? Dan pak ik mijn instrument en zet ik het mondstuk op mijn kin. Als de dirigent aanslaat blazen ze allemaal mee en ik schuif een beetje en lees wat er staat. En de tweede keer begin ik pas met mijn muziek.” Onlangs kwam er een bekend muziekstuk voorbij dat met de Raddreijers veelvuldig werd gespeeld. Piet begon meteen zeer enthousiast te spelen om te laten zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Totdat de dirigent na afloop Piet strak aankeek en zei “Om netjes muziek te maken is het de kunst om op tijd stil te houden.”

Tekst Chantal Kanters. Foto Miriam van Dijk.