De ondernemer

Berry van der Wijst

‘Ik wist: hier wil ik graag mee verder’

Nuovo, het bedrijf van Berry van der Wijst, is gevestigd aan de Dorpsstraat. Achter de mooie woonboerderij waar Berry samen met zijn vrouw Ilse en hun twee kinderen Wessel (17) en Yzze (14) woont. Hij geniet niet alleen zelf van het landelijke wonen en werken in Loosbroek, maar laat ook regelmatig internationale gasten genieten van de omgeving.

Berry groeide op in het huis waar hij nu woont en hielp vroeger volop mee op de boerderij van zijn ouders. Al snel bleek dat hij meer belangstelling had voor de techniek en bedrijfsvoering. Hij ging naar de HTS en na zijn afstuderen aan het werk in de procestechniek. “Maar” vertelt Berry, “toen ik als zoon van een kippenboer opnieuw in aanraking kwam met de techniek rondom eieren wist ik; hier wil ik graag mee verder.” Samen met zijn compagnon uit Schijndel startte Berry een sales- en servicekantoor voor het Zwitsere Nuovo, dat eistempel- en printapparatuur maakt. In het begin was dat echt pionieren en hard werken. Heel waardevol om dat samen met mijn compagnon te kunnen doen; vanaf het begin vulden we elkaar goed aan, we versterkten elkaar en bouwden samen een mooi bedrijf op. Maar, ons pap was er ook altijd voor de nodige hand- en spandiensten, heel fijn om daar altijd op terug te kunnen vallen.”

“Inmiddels werken we met een goed en divers team van ca. 15 mensen bij Nuovo. Niet alleen in Loosbroek, maar ook in Vorstenbosch. De verkoop, technische dienst, logistiek en administratie wordt vanuit Loosbroek georganiseerd. Op de locatie in Vorstenbosch doen we het productiewerk, zoals het vullen van de inktpatronen en het maken van de stempels. Hier werken een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met deze doelgroep kwam ik in contact via ons mam en de hulpdienst Lichtpunt. Het voelt voor mij goed om ook deze mensen een fijne werkplek te kunnen bieden.”

De systemen van Nuovo worden over de hele wereld gebruikt. “We hebben klanten in meer dan 70 landen,” vertelt Berry. “Dit begint bij pluimveebedrijven in Bernheze, en voor de Europese markt verkopen wij de printsystemen om de traceerbaarheidscode of de datum op de eieren te printen. In veel landen buiten Europa worden bedrijfs- of merklogo’s op eieren gestempeld. Ook die systemen leveren wij. Vorig jaar was ik met mijn gezin op vakantie in Florida. En hoe gaaf is het dan om daar eieren in de supermarkt te zien liggen met daarop een logo-stempel die wij gemaakt hebben.”

Het internationale aspect van zijn werk blijft Berry mooie uitdagingen geven. “We werken met een netwerk over de hele wereld waardoor ik veel contact heb met internationale partners. Veel gaat tegenwoordig natuurlijk digitaal, maar zelf ga ik ook meerdere keren per jaar naar het buitenland of ik nodig onze partners hier in Loosbroek uit. Zij verwachten dan vaak op een industrieterrein uit te komen en hoe mooi is het dan dat ik ze hier, in deze landelijke omgeving, kan ontvangen. Ik probeer mijn gasten altijd een mooie indruk te geven van de omgeving. We gaan dan lekker een broodje eten bij de Kilsdonkse molen, brengen een bezoekje aan kasteel Heeswijk of we maken een rondvaart over de Binnendieze in Den Bosch. Ik probeer er op deze manier voor te zorgen dat ze een mooie herinnering mee naar huis nemen. Dat helpt om een goede werkrelatie met elkaar op te bouwen.” Berry ziet de toekomst van zijn bedrijf positief: “Gelukkig zijn eieren heel gezond en worden er wereldwijd steeds meer eieren gegeten. Ook de regels en eisen rondom voedselveiligheid nemen alleen maar toe, dus dat biedt genoeg mogelijkheden voor Nuovo.”

In zijn vrije tijd is Berry voor watersport op of rondom het water te vinden. “Tien jaar geleden kocht ik een snelle motorboot en maakten de kinderen kennis met de waterski-sport. Ze sloten zich aan bij de waterskivereniging in Handel en inmiddels zijn we daar met het hele gezin actief. Ilse werkt achter de bar en is actief in het bestuur en ik ben er stuurman op de waterskiboot, een ski-Nautique die ca. 400PK levert. Het geeft me altijd weer een kick om met hoge snelheid door de baan te varen en de waterskiërs op hun monoski, met een snelheid van ongeveer 90 km/uur, door de slalombaan te zien gaan. Extra speciaal is het natuurlijk wanneer onze eigen kinderen dan skiën.”

Yzze en Wessel zitten inmiddels allebei in het Nederlands Selectieteam en daar horen ook internationale wedstrijden bij. “Onze vakanties staan dan ook vaak in het teken van deze sport. De kinderen op de waterski en wij aan de waterkant of op de boot. We komen dan op de meest mooie, verstopte plekjes met prachtige meren midden in ‘t groen en genieten hier met ons hele gezin van.”

Tekst: Cindy van Haaren Foto’s: Wim Roefs / privé