de ondernemer

Paul van der Wielen

‘Degene die zich het beste aanpast is de winnaar’

Paul van der Wielen (56) is boer, makelaar, een echte clubman en bovenal ondernemer. Hij is 33 jaar getrouwd met Miranda en samen hebben ze drie kinderen Roy (27), Sille (24) en Max (23). Paul en Miranda wonen in het huis naast de boerderij aan de Jonkerstraat, waar Roy en zijn vriendin Charlotte inmiddels wonen. Max woont in Den Bosch en ook Sille heeft een eigen stekje gevonden, zij is aan het bouwen in de Bersse Hoeve in Loosbroek. “Houden van is ook loslaten,” zegt Paul over het uitvliegen van hun kroost.

Paul groeide op in een warm, katholiek gezin met vijf broers en zussen. “Ons pa en ma vonden het fijn als we zaterdags naar de kerk gingen. Inmiddels ga ik zelf niet veel meer naar de kerk, maar toch heb ik er geen hekel aan om er te zijn. Ik geloof eigenlijk vooral in goed zijn voor mekaar. Als we allemaal goed voor een ander proberen te zijn, dan komen we er wel.”

Grote uitdaging

In 1990 ging Paul samen met broer Karel in de maatschap. “Ons pap kreeg op zijn 47e een hartaanval, waardoor wij al jong betrokken waren bij het bedrijf. Al op mijn zestiende zat ik bij de gesprekken met de bank. Alhoewel ik toen nog vooral stil moest houden. Vanaf mijn 18e mocht ik de zaken mee gaan regelen. Na een jaar of 7 splitsten Karel en ik het bedrijf op. Karel ging verder met koeien en ik met de varkens.” Inmiddels is zoon Roy ingestapt in het bedrijf van Paul. “Jammer dat ons pap en mam dat niet meer hebben kunnen meemaken. Zij hadden het vast prachtig gevonden. Roy en ik bellen elkaar wel tien keer per dag, maar ik vind het ook belangrijk dat Roy zelf dingen beslist. De laatste jaren hebben we flink gebouwd aan ons bedrijf. Inmiddels hebben we ook een bedrijf in Berlicum en een in Maasbracht. Momenteel zijn we vooral druk met ons bedrijf ‘2024 proof’ te maken, zodat we voldoen aan de strengere milieu- en welzijnseisen. Ik zie dat vooral als een grote uitdaging! Want ik ben ervan overtuigd; degene die zich het beste aanpast is de winnaar.”

Handel en wandel

“Ik ben sowieso positief ingesteld,” vertelt Paul. “Nu gaat het goed met ons bedrijf maar er waren, zoals voor veel boeren, ook mindere tijden. Maar ik ben nooit bij de pakken neer gaat zitten.” En dat geldt voor Paul niet alleen op zakelijk vlak. Afgelopen jaar kreeg hij privé het nodige voor zijn kiezen. Paul zegt daarover: “Natuurlijk was dat zwaar. Maar weet je, ik help er uiteindelijk helemaal niemand mee als ik nachtenlang wakker lig.” Voor Pauls andere onderneming, Klaverlij Makelaars, was het ook een tegenslag die de eerste aanzet gaf. “Twintig jaar geleden kreeg ik rugklachten en het werken op de boerderij is fysiek zwaar werk. Ik besloot de opleiding tot makelaar te volgen. Ik zie het vooral als een hele mooie hobby. Ik heb een tijd veel huizen in de verkoop gehad. Nu is het minder, maar dat is ook prima. De makelaardij is een heel andere wereld dan de agrarische, juist die afwisseling maakt het mooi. Ik ben denk ik meer ondernemer dan boer. Ik ben graag in de weer met de dieren, maar de handel en wandel eromheen vind ik het mooist.”

Vrijwilligerswerk

Dat ondernemende is ook terug te zien in het vele vrijwilligerswerk dat Paul doet. Hij zit in de sponsorcommissie en het bestuur van Sportclub Loosbroek, richtte de tennisvereniging mee op en organiseert mede de sponsoring voor Trekkertrek. “Ik vind het mooi om samen dingen voor elkaar te krijgen. Ze zeggen weleens over me; als ‘ie het vur heeft, heeft ‘ie het nie achter,” lacht Paul. “Maar het moet ook gezellig zijn. Je moet het nuttige wel met het aangename kunnen verenigen.” Paul kreeg in 2023 een lintje voor zijn inzet als vrijwilliger. “Dat was een prachtige waardering, maar daarna is het ook weer ‘hup en door’, er zijn veel meer mensen die een hoop doen.”

Ondernemersclubje

Naast al deze werkzaamheden maakt Paul graag tijd voor familie. “Vroeger bij ons thuis al, was het altijd gezellig met zo’n groot gezin en we zien elkaar nog steeds vaak. Toen ons pap ziek was en uiteindelijk stierf, hebben we hem tot het einde thuis verzorgd. Heel bijzonder was dat.” Ook zijn grote vriendenclub is belangrijk voor Paul en natuurlijk al die clubjes waar hij lid van is en graag dingen voor organiseert. Zo is hij net terug van een studiereis naar China, die hij voor ondernemersclubje Hobuco organiseerde. “Ik ga nog vijf jaar volle bak meewerken in het bedrijf en daarna ga ik afbouwen. Ik zou het mooi vinden om andere culturen te leren kennen. Daar komt dan mooi tijd voor. Een mooie reis door Latijns- Amerika lijkt me wel wat!”

Tekst: Cindy van Haaren | Foto’s: Wim Roefs