De ondernemer

Bert Vermeltvoort

‘Ik zit nie hendig stil’

Bert Vermeltfoort (59) is voor veel Loosbroekse mensen hét gezicht van Vobra. En hoewel hij niet de eigenaar is, draait hij inmiddels wel al héél wat jaren mee in het familiebedrijf dat honden- en kattenbrokken produceert. Bert woont aan de Dintherseweg en is getrouwd met Carin, samen hebben ze drie kinderen: Romy (28), Luuk (26) en Roel (24).

Bert is geboren en getogen in Sint-Oedenrode. In 1987 leerde hij de Loosbroekse Carin van Krieken kennen bij Lunenburg. “Dat we op dezelfde dag jarig zijn was aanleiding voor een praatje en de vonk sloeg over,” vertelt Bert. Het koppel woonde twee jaar samen in Sint-Oedenrode en kocht vervolgens hun huidige huis, dat ze helemaal naar hun zin verbouwden. Bert vertelt over zijn loopbaan: “Ik zat op de mavo, havo en de MTS, maar heb alleen van de eerste een diploma. Vroeger was ik niet zo’n student, eigenlijk ben ik pas gaan leren toen ik ging werken. Maar toen ik de smaak eenmaal te pakken kreeg ben ik nooit meer gestopt. Tot enkele jaren geleden volgde ik de ene na de andere cursus.” Bert begon zijn werkende leven in het transport, maar al gauw vroeg schoonvader Gerard of hij niet in zijn bedrijf Vobra wilde komen werken.

“Ik begon in de productie,” vertelt Bert. “Later startte ik de verkooptak op en na een tijdje ging ik me focussen op de buitenlandse klanten. Tot 2011 zat ik ook in de directie. Op dit moment bestaat de directie enkel uit MT-leden ‘van buitenaf’. De familie is wel aandeelhouder, maar het dagelijks bestuur in handen van anderen. Dit hebben we als familie besloten toen we in 2002 een grote fabriek bouwden in Veghel. We realiseerden ons: we moeten een en ander anders gaan inrichten, we hebben hiervoor bijvoorbeeld ook echt een financiële man nodig.

24/7 PRODUCEREN

Vobra bestaat al 92 jaar en is steeds weer gegroeid, inmiddels werken er 105 mensen en is de productie dusdanig geautomatiseerd dat we met de inzet van drie personen de gehele fabriek draaiende kunnen houden. Vanaf april gaan we starten met vijf-ploegendiensten, zodat we 24/7 brokken kunnen produceren. Ook relatief nieuw bij Vobra is Dagbesteding ‘t Wijzerke, hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Fijn dat we hen op deze manier een waardevolle dagbesteding kunnen bieden. Ik maakte in 2009 de overstap van verkoop naar inkoop. Ik koop zo’n 350 verschillende grondstoffen in van over de hele wereld. Ik ga hiervoor regelmatig op bezoek bij onze leveranciers in het buitenland of bezoek een beurs. Het kennismaken met verschillende culturen vind ik een mooie bijkomstigheid van mijn baan. Ik zou moeilijk kunnen wennen aan een kantoorbaan van 9 tot 5.” 

TROTS

In de avonduren is Bert vaak druk met vergaderen. Is het niet als voorzitter van buurtvereniging ’t Oort of voorheen als voorzitter van het Loosbroeks Ondernemersbelang, dan is het als bestuurslid van de Kreuge. Bert richtte de Kreuge op, samen met Marcel Kanters en Guido van Menzel, nadat hij als Prins Carnaval merkte dat het in Loosbroek met carnaval maar een saaie boel was. “Die eerste Verlichte Optocht zal ik nooit vergeten. We moesten de route drie keer aanpassen, omdat telkens bleek dat de route te kort was voor het aantal deelnemers. En ik weet nog dat Rob Lunenburg me net voor de start van de optocht appte: ‘Bert, het staat hier hélemaal vol met mensen!’ Prachtig was dat. Ik ben trots op wat we met de Kreuge hebben neergezet en het is ook leuk dat je regelmatig positieve geluiden uit het dorp hoort. Ergens ben ik ook een beetje een horecaman, ik was een aantal jaren mede-beheerder van de kantine en momenteel organiseer ik de barbezetting namens de Kreuge tijdens Høken en Hakselen en regel ik de horeca bij Kruipe of Kruie, daar beleef ik veel plezier aan. Je zou kunnen zeggen dat ik aan alletwee de kanten van de bar goed ben,” lacht Bert. “Ik ben vaak wel in voor een feestje, of het nu gaat om een feestje binnen onze hechte vriendenclub of in het Loosbroekse. Ik ben sowieso niet iemand die hendig stil zit en sta altijd open voor nieuwe uitdagingen en ideeën. Wel heb ik afgelopen zomer het besluit genomen om een dagje minder te gaan werken. Fijn om wat meer vrije tijd te hebben voor het gezin, om wat te rommelen rondom huis en voor onze nieuwe hond Sjors en de andere huisdieren. En mochten er nog enthousiaste brokkenmakers zijn die dit lezen? We zijn bij Vobra altijd op zoek naar technische mensen,” besluit Bert lachend. 

Tekst: Cindy van Haaren | Foto’s: Wim Roefs