de ondernemer

Rob de Backer

“Het werkt zo goed omdat we heel verschillend zijn”

Rob de Backer (45) ken je natuurlijk als onze columnist, maar hij is ook tonproater, BABS én ondernemer. Samen met Sanne en hun twee dochters Lize (9) en Roos (7) woont hij in de Dorpsstraat in hun prachtige huis, dat ze onlangs zelf helemaal verbouwden.  

Rob groeide op in de boerderij waar hij nu woont met zijn gezin. “Op de boerderij was altijd plek zat om te spelen; hutten bouwen, lekker rondfietsen, timmeren.” Na de basisschool koos Rob op de LTS voor de richting elektro. “Toen ik de keuze moest maken voor een vervolgopleiding had ik wat meer interesse gekregen voor de boerderij en dus koos ik voor de MAS. En dat was één groot feest! Daarna ging ik naar de HAS, ook leuk maar iets minder een feest … want toen moest er ook geleerd worden.” “Stage lopen deed ik bij een machinefabriek in de agrarische sector. Toen ontdekte ik dat elke dag om vijf uur thuiskomen ook best lekker is,” lacht Rob. Daarna deed Rob verschillende dingen, hij werkte als monteur en in de horeca. “Ook werkte ik lange tijd bij een zwembadbouwer. Ik had het er goed naar mijn zin, maar ik werkte veel alleen en dat ging me tegenstaan. Daarna ging ik aan de slag bij Gabriëls Elektro. Ervaring als calculator en werkvoorbereider had ik niet. Maar Gerard Gabriëls was overtuigd: ‘dè kunde gij wel’. Na een aantal jaren begon het te kriebelen. Ik wilde voor mezelf beginnen en startte ‘De Backer Technische Dienstverlening.’ Maar liep tegen hetzelfde aan als bij de zwembadbouwer, ik werkte veel alleen.

SAMEN AAN DE SLAG

Op een gegeven moment kwam Mark Verstegen langs. Ook hij was niet helemaal blij met hoe zijn werk toen ging. ‘Misschien moeten we maar eens samen aan de gang’ grapten we. Een paar weken later appte ik Mark; misschien was het toch serieus een goed idee. We besloten: we denken er in de vakantie over na en dan gaan we het óf doen, óf we hebben het er nooit meer over. Het werd gelukkig het eerste. Daarna ging het in een sneltreinvaart. In oktober 2014 richtten we VeBa elektro op.” Bij VeBa kun je terecht voor het ontwerp en de uitvoering van elektrotechnische, domotica- en zonnepaneel installaties. “Vroeger maakten we álles waar een stekker aan zat, nu hebben we steeds meer focus. We richten ons op het hoge segment in de particuliere markt. Daar zit voor ons meer uitdaging in dan bijvoorbeeld seriebouw.” “Mark zorgt voor de verkoop en calculatie, ik regel de inkoop en planning. En alles wat er tussenin zit, doen we samen. Het idee was ooit dat we met z’n tweeën zouden blijven, maar inmiddels werken we met 10 mensen,” lacht Rob. “We werken met 8 monteurs, een magazijnchef en Nathalie, de vrouw van Mark, is onze steun en toeverlaat op kantoor. We zijn inmiddels flink gegroeid dus. En als ik dan ’s ochtends alle bussen de parkeerplaats af zie rammelen, ben ik daar hartstikke trots op. Ik denk dat het zo goed werkt omdat Mark en ik heel verschillend zijn. Met twee Mark-en of twee Rob-jes waren we nooit zo ver gekomen.” Als elektricien maakt Rob zich hard voor de techniektafel op school. “Dat moeten we echt zien te behouden met z’n allen! Met de techniektafel kunnen kinderen zelf schakelaars bouwen, om bijvoorbeeld een lampje te laten branden. De kinderen vinden het hartstikke leuk en leren er enorm veel van!”

IN DE TON

In de regio staat Rob niet alleen bekend als ondernemer, maar ook als tonproater. Soms staat hij alleen in de ton, maar meestal samen met Sieg Roefs als hun alterego’s Theo en Tonnie. “Mensen laten lachen is het leukste wat er is. Sieg en ik oefenen niet te veel, dan gaat de spontaniteit ervan af. En heel eerlijk; we zijn ook niet altijd heel vroeg met het schrijven van de tekst. Wij presteren gewoon heel goed onder druk,” lacht Rob. “Of ik zenuwachtig ben? Het wordt steeds beter zal ik maar zeggen, maar het blijft spannend.” Afgelopen carnaval verbond Rob als BABS het boeren bruidspaar in het onecht. “Eigenlijk is dat net zoiets als tonproaten, maar dan mét een onderwerp. Input is er vaak genoeg. Aan mij de taak om van alle grappen een logisch verhaal te maken.” Liefhebberijen heeft Rob genoeg, het is vaak de tijd waar het aan ontbreekt. “DJ-en vind ik leuk en ik houd van lezen. Al kom ik nu vaak niet verder dan de krant. Maar dat komt allemaal wel weer, eerst eens het huis helemaal afmaken. Waar ik echt van geniet zijn bijvoorbeeld onze vriendenweekenden. Dat je echt eens de tijd hebt om het ergens over te hebben, onder het genot van een drankje. Maar het allergelukkigst ben ik misschien wel gewoon thuis, met mijn dametjes op bank.”

Tekst: Cindy van Haaren | Foto’s: Wim Roefs