de ondernemers

Jos en Daan van Grinsven

‘Hier liggen kansen’

Jos van Grinsven (50) en zijn zoon Daan (20) zijn sinds kort begonnen aan een nieuw werkavontuur. Afgelopen maart namen zij Klim Kong in Sevenum over.

Daan vertelt: “Klim Kong is, de naam zegt het al, een klimpark. Maar we bieden meer: je kunt bij ons ook minigolfen, lekker uitwaaien op het meer met onze waterfunactiviteiten en gezellig een drankje nuttigen op het terras. We zijn gevestigd in Sevenum, vlak voor het terrein van Vakantiepark De Schatberg. Je kunt ons niet missen; ons klimparcours staat op een grote, houten piratenboot.”

Ondernemerschap

Voor afgelopen maart werkte Jos als ZZP’er timmerman en volgde Daan de voltijdsopleiding Ondernemerschap & Retailmanagement aan de Avans Hogeschool. Jos vertelt: “Ik ken de voormalige eigenaren van Klim Kong al jaren. Ik werkte als timmerman aan de Piratenboot. Acht jaar geleden riep ik eens met een grote mond: ‘als je het nog ooit eens wilt verkopen, dan bel maar’ en nu was het zover…” Maar niet alleen Jos was overtuigd van de mogelijkheden van Klim Kong. Daan: “Drie jaar geleden deed ik hier vakantiewerk. Dat was superleuk, maar ik bedacht me toen al wel; hier valt meer uit te halen. Zij richtten zich destijds vooral op de campinggasten. Dat is natuurlijk een hele mooie basis. Maar ook voor niet-vakantiegangers is Klim Kong een superleuk uitje.” Daan veranderde van een voltijdsstudie naar een duale opleiding en samen met vader Jos begon hij aan het avontuur. “Dit past natuurlijk ook supergoed bij een opleiding in ondernemerschap,” geeft Daan aan. Daan vormt samen met Jos het ondernemersduo, maar ook moeder Esther, zus Floor (17), broer Luuk (21) en Kiki, de vriendin van Daan, helpen mee. Vrienden van Daan zijn thuis in het bouwen van websites en droegen zo hun steentje bij. “We hebben al veel positieve reacties gehad op de website,” vertelt Jos. “In eerste instantie wilden we gaan werken met een online reserveringssysteem, maar dat bleek vrij kostbaar. We kozen er daarom voor reserveringen aan te nemen per mail en dat pakte hartstikke positief uit. Mensen waarderen het persoonlijke contact.” Daan vertelt: “Het verwerken van de reserveringen, de communicatie en de planning verzorg ik meestal en ons pap zorgt voor het onderhoud.” Jos: “Ik probeer Daan hier wel veel over te leren, zodat hij dit straks ook zelf kan. Het begeleiden van de groepen doen we echt samen.”

Vakantiegevoel

Of de heren van huis uit echte klimmers zijn? “Helemaal niet,” lacht Jos. “Maar inmiddels zijn we er aardig bedreven in. We moeten het onderhoud natuurlijk ook op een hoogte van twaalf meter kunnen uitvoeren. En als er iets aan de hand is, moeten we zo snel mogelijk boven zijn. Dat laatste gaat Daan wel wat gemakkelijker af dan mij.” Daan vult aan: “In ons werk moeten we altijd alert zijn. Het begint met een goede instructie, maar we houden de klimmers voortdurend in de gaten. Veiligheid staat voorop.” “Het mooie aan dit werk is dat mensen vaak blij en enthousiast zijn. Ze zijn op vakantie of lekker een dagje uit, daardoor krijg je zelf ook een vakantiegevoel. De combinatie tussen het zakelijke aspect van een bedrijf runnen, maar ook lekker actief bezig zijn bevalt me heel goed,” geeft Daan aan. “Het is leuk om mensen positief uit de dagen. Zo was er laatst een jongen van een jaar of acht, die echt niet met de zippline naar beneden durfde. Ik gaf hem een positief duwtje in de rug en daar ging hij. Dolenthousiast riep hij: ‘Ik kom nog een keer terug’. Nog geen week later stond hij samen met zijn vader voor mijn neus.” Jos geeft aan: “Je ontmoet zo veel verschillende mensen; gezinnen die op vakantie zijn, groepen kinderen die een kinderfeestje komen vieren. Maar ook studentenverenigingen en laatst nog raakte ik aan de praat met een kraanmachinist van een jaar of 65 die hier de weg aan het renoveren was. Die vond het prachtig wat wij hier doen en zei: ‘dit kunnen wij gerust een keer met de vriendengroep doen’. En dat kan zeker; de oudste deelnemer tot nu toe is 81.”

Jos en Daan, maar ook de rest van het gezin, genieten zichtbaar van dit nieuwe ondernemersavontuur. “Ze worden hier thuis weleens horendol van al het geklets over Klim Kong,” vertelt Jos, “maar we voelen ons enorm gesteund. Iedereen binnen het gezin helpt en ook de opa’s en oma’s, neefjes en nichtjes zijn hartstikke enthousiast.” Daan vertelt lachend: “Als ik iets op de Klim Kong socials zet wordt het bericht door half Loosbroek gedeeld.”

Tekst: Cindy van Haaren | Foto: Wim Roefs