de pastorie

Astrid van der Geld

‘Wij zijn eigenlijk heel erg mensen-mensen’

Tot eind 2020 woonden Astrid (57) en Frank (59) van der Geld met hun kinderen Pauline, Lucas en Annemijn 20 jaar aan de Berkenvenseweg. “Dat was een heerlijke plek, maar na een aantal jaren waren de kinderen wel uitgevoetbald, terwijl het grasmaaien en wagens vol bladeren opruimen bleef,” vertelt Astrid, “dus wilden wij iets anders. Liefst in de omgeving en dichter in een dorp. In 2019 las Frank in de krant dat de pastorie te huur kwam. Dat sprak ons heel erg aan maar er waren meer gegadigden, onder andere ook commerciële partijen. Wij hebben dus ook een motivatiebrief geschreven en gesprekken gehad met het parochiebestuur waarna de keuze op ons gezin is gevallen.”

MOGELIJKHEDEN

Frank heeft een drukke baan als advocaat en daarnaast is hij al vele jaren Diaken; eerst in St Oedenrode en nu in Gemert/Bakel. Astrid is docent Retail op het Koning Willem I College in Den Bosch en naast haar docenttaken is zij onderwijsmakelaar. Dat betekent dat zij leerlingen (met name nieuwkomers) begeleidt met allerlei zaken rondom school, werk en wonen. Dat kost best veel tijd en niet alleen tussen 9.00 en 17.00 uur. Daarnaast begeleidt Astrid ook het Afghaanse gezin dat in Loosbroek is komen wonen. “Wij zijn eigenlijk heel erg mensenmensen. We zagen in dit huis vooral een kans. Wij lieten natuurlijk wel een mooi huis achter, maar in deze pastorie zagen wij mogelijkheden om voor onszelf een mooie woonplek te hebben en ook iets terug te doen voor de gemeenschap. We hebben eerst tien maanden verbouwd en geïsoleerd en gas, water en licht vernieuwd. Sinds oktober 2020 wonen wij hier.”

DUITSE SCHILDER

Over het geheel genomen is de indeling van de pastorie hetzelfde gebleven en waar mogelijk zijn onderdelen zoals kozijnen en deuren opnieuw gebruikt. En de mooie tegelvloer in de hal is in ere hersteld. Wat opvalt is het grote schilderij in de woonkeuken. “Zelf zijn wij wel van de moderne kunst, maar wij vonden dat dit schilderij hier gewoon past. Het is een replica van een schilderij uit ongeveer 1900 van de Duitse schilder Fritz van Uhde. En het thema is: Laat de kinderen tot mij komen. Wij vinden dat het erg mooi past bij de pastorie, die verder eigenlijk heel sober was.” Het pand is gebouwd in 1880. Astrid heeft veel over de parochie en de kerk gelezen. Eerder stond er een klein kerkje naast de pastorie en de huidige kerk is pas later erbij gebouwd. “We wonen hier heerlijk. Echt middenin het centrum, onder de kerkklokken. We hebben allebei een drukke baan, maar ooit komt er ook weer een andere levensfase. En de vergaderingen van de pastorie zijn weliswaar niet meer in de pastorie, maar de grote beelden van de kerststal staan nog steeds hier in de kelder en die worden één keer per jaar naar boven gedragen om weer in de kerk te staan.”

Tekst: Wietske Piek, foto: Eveline van Uden-Buijs.