De uitvinder

Frans van den Berg

‘Het kan altijd beter’

Officieel is hij ondernemer, technisch tekenaar, machinebouwer, ontwerper, draaier en frezer, in de volksmond is hij kortweg ‘uitvinder’. Frans van den Berg (51) is geboren en getogen in Loosbroek, is drie jaar samen met zijn vriendin Sandra en woont aan de Schaapsdijk nummer 2, pal naast zijn eigen bedrijf HBL. Het uitvinden begon allemaal met de vader van Frans en de Skidster, een soort mini-loader. Frans senior ontwierp hiervoor een stenenklem, waarmee je een pak stenen gemakkelijk kan optillen en vervoeren. Dat was het begin van vele uitvindingen, die het werk voor stratenmakers gemakkelijker en arbeidsvriendelijker maken. Zo zijn ook de vacuüm tegeltiller en de bandensteller paradepaardjes van HBL.

GYMNASIUM ADVIES

Frans nam HBL in 2003 over van zijn vader. En hoewel HBL werkt met metaal, begon het voor Frans met hout: “Ik kreeg een gymnasium advies, maar wilde zelf naar de LTS, richting timmeren, vervolgens de MTS en omdat ik makkelijk leer heb ik de HTS er ook maar achteraan gedaan. Ik ging aan de slag als bouwkundig constructeur en omdat de zaak van ons pap goed liep, draaide ik daar één dag in de week mee. Toen mijn baan als bouwkundig instructeur ophield, zei ons pap: ‘Kom maar volledig bij ons werken’.

ZO VADER ZO ZOON

Het ruimtelijke inzicht en het zoeken naar creatieve oplossingen heb ik echt geërfd van mijn vader. Een manier van werken die ik met de paplepel heb ingekregen. Met wel het verschil dat hij van denken direct overging naar maken en ik het altijd eerst uitteken. Maar dat is een generatie-ding denk ik. Mijn vader testte de eerste vacuümapparatuur nog met de stofzuiger van mijn moeder,” lacht Frans.

BLIJVEN VERNIEUWEN

“Net als mijn vader, ben ik ook altijd bezig met hoe het beter of gemakkelijker kan. Van veel van de aanbouwdelen voor de mini-loader bestaat inmiddels alweer een tweede of derde, verbeterde versie. Ook ontwerp ik machines voor in mijn eigen loods. Ik heb bijvoorbeeld zelf een computergestuurde knipmachine ontworpen waarmee ik bepaalde machineonderdelen per 35 stuks kan maken, in plaats van voorheen per stuk. En ook de administratie kon gemakkelijker en beter meende ik en dus programmeerde ik een eigen systeem voor de facturering en magazijnbeheer.”

DIE ANDERE PASSIE

Vastomlijnde toekomstplannen heeft Frans niet: “Ik heb het prima naar mijn zin zo. Het gaat goed! Ik werk lekker alleen, ben mijn eigen baas. Elke dag ben ik van acht tot vijf in de loods te vinden. Niet langer, want voor d’n baas kunde ze ook in die tijd verdienen, dat moet voor mezelf ook kunnen. Ik hoop op mijn zestigste te kunnen stoppen met werken en nog meer tijd te kunnen besteden aan mijn andere grote passie; motors! Ik heb een Triumph 1200 en een oldtimer. Zowel het rijden als het sleutelen eraan vind ik prachtig. Al ging het ook eens goed mis. In 2009 kreeg ik een ernstig motorongeluk. Gelukkig kon ons pap toen het werk in de zaak overnemen. Een heel aantal operaties verder en pas twee jaar later kon ik zelf weer fulltime aan de slag én gelukkig ook weer lekker rijden op de motor!”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs