De verbouwing

Tonnie en Leny van Campen

‘Ik heb er last van dat ze mij erop aankijken dat ik m’n huis verwaarloos’

Als je vanuit Loosbroek binnendoor richting Heesch rijdt staat er voorbij de bocht een bijna vervallen boerderij aan de Venhofstraat. In het voorhuis wonen Tonnie en Leny van Campen. In hun wei staat een woonunit waar zoon Antonie met zijn gezin tijdelijk woont.

STALFEEST

Tonnie (71) en Leny (64) leren elkaar in 1976 kennen tijdens een protestants stalfeest. Na twee verkeringsjaren trouwden ze en namen hun intrek in de ouderlijke boerderij van Tonnie. Leny werkte als jong meisjes in het klooster van de Missiezusters in Asten als hulp in de keuken en in de huishouding. “Het was er gezellig en een goede plek om te werken,” herinnert Leny zich. “Toen ik trouwde zaten er zelfs vijf zusters in de kerk om bij mijn huwelijk aanwezig te zijn.” Tonnie gaat na de Lagere Landbouwschool in Berlicum door naar de Lagere Tuinbouwschool in Schijndel. Daarna nog naar de Middelbare Landbouwschool in Boxtel. “De talen had ik helaas niet onder de knie. Ik heb ook nog een lasdiploma en een middenstandsdiploma gehaald. Ik vond het wel interessant om dat erbij te doen want dat ging in één moeite door. Maar ik wilde vooral boer worden.”

VERGUNNING

Elke dag werkt Tonnie op de boerderij waar hij samen met zoon Antonie de zorg draagt voor het voeren en verzorgen van het jongvee dat ze opfokken voor de export. Verder is er veel te doen op hun landbouwgrond waar ze mais, gras, voederbieten en koren hebben staan. Ruim acht jaar geleden heeft familie van Campen al een vergunning aangevraagd voor de verbouwing van het achterhuis maar die is nog steeds niet verleend. “Ik heb er last van dat de mensen mij erop aankijken dat ik mijn achterhuis verwaarloos. Toen we de eerste vergunningaanvraag indienden was het dak nog waterdicht. Daarna moest het afgedekt worden met plastic zeilen. Maar die waaien er steeds af. Het zal vanzelf wegrotten,” legt Tonnie geëmotioneerd uit. “De bedoeling is dat onze Antonie met zijn gezin daar gaat wonen. We hopen dat we binnenkort aan het bouwen kunnen.”

MOTORCROSS

Zijn verzetje vindt Tonnie in de motorsport. Hij ging in 1964 naar het wereldkampioenschap motorcross kijken en was meteen verkocht. “Dat heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat ik nog altijd vrijwel elke zondag alle motorische sporten op tv kijk. Maar het liefst ga ik naar echte motorcrosswedstrijden hier in de buurt kijken.” Samen met dochter Marjon bezoekt Tonnie alle landbouwbeurzen in Nederland. Leny kan zich prima vermaken met allerlei creatieve activiteiten zoals het maken van 3D-kaarten, borduren, diamond painting en haken. Ook breidt ze dassen en sjaals voor stichting PEP voor kinderen in Roemenië en bezoekt ze het hardwerkcafé in De Wis. “Elke dinsdag en vrijdag ga ik naar de dagbesteding in Laverhof voor de gezelligheid. Ik krijg daar ook fysiotherapie en we zijn aan het punniken voor een kunstproject van Meierijstad.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.