DE VERZAMELAAR

ROBBY VAN GRUYTHUYSEN

‘Ik zie ze natuurlijk liever lopen en vliegen!’

Naast timmerman, speler van WHV 5 en als rasechte ‘Losbroekse’ kennen mensen Robby van Gruythuysen (45) misschien van een bijzondere passie. Robby is al ruim 34 jaar verzamelaar van opgezette dieren. In zijn hal staat een vitrine vol met (veelal) zelf gevonden dieren. ‘’En ook op de zolder staan er nog een aantal.’’ De bedoeling is uiteindelijk dat de hele wand van de hal goed gevuld wordt met deze bijzondere verzameling.

ROOFVOGELS

“Een egel, das, wezel, stinkdier, steenmarter, rat, ransuil, sperwer, steenuiltjes, bosfazanten, torenvalken, buizerds, eekhoorns, kerkuilen, spechten en vossen, ben ik dan nog iets vergeten?,’’ vraagt Robby zich af wanneer hij zijn hele verzameling opnoemt. De interesses in dieren had hij al in zijn jongere jaren. ‘’Al zie ik ze natuurlijk liever lopen en vliegen dan dat ze hier in de kast staan!’’ Vroeger ambieerde hij zelfs een beroep in deze sector. ‘’Maar daar moest je iets teveel voor leren, en daar was ik nooit zo van,’’ lacht hij. Vanaf zijn elfde begon hij met zijn verzameling. ‘’In het bos van mijn oom zat een nest met vossen dat weggehaald moest worden voor de kippen,’’ vertelt Robby. Één van de jonge vosjes is toen opgezet, dat was de eerste van velen. Tot aan de dag van vandaag loopt die verzameling door. ‘’Roofvogels vind ik de mooiste dieren van mijn verzameling. Er zijn er nog genoeg die ik nog niet heb, zolang het kan en mag probeer ik er zoveel mogelijk te vinden.’’

SPECIALISTEN

Het overgrote deel van de opgezette dieren heeft Robby zelf verzameld. Als jonge jongen stopte hij al wel eens dode dieren in zijn tas en liet ze vervolgens opzetten. Op de lagere school begon dit al. ‘’Toen ik nog naar de LTS fietste, lagen ze soms langs de weg, en die gingen dan de gymtas in om ze vervolgens mee naar huis te nemen,’’ zegt Robby. ‘’Zo heb ik eigenlijk het grootste deel verzameld.’’ De gevonden dieren brengt hij naar de Gebroeders Teurlincx in Eindhoven, specialisten die ervoor zorgen dat het dier wordt opgezet. Het is een prijzige hobby ja,” bekent hij. “Het prepareren van een vos bijvoorbeeld, daar gaan flink wat uren inzitten, En hoe groter het dier, hoe duurder het wordt natuurlijk. De huid gaat in een looistof en dat vraagt een lange droogtijd, in totaal duurt het opzetten wel een paar maanden.” De verzameling groeit nog steeds. Dorpsgenoten, vrienden en kennissen bellen hem geregeld op dat ze ergens een dood dier hebben zien liggen. Of ze spreken hem aan in de voetbalkantine bij WHV. ‘’Dan fiets ik vlug effe op en neer en als het iets is, dan ga ik terug en drinken we er mooi inne op,’’ lacht hij.

Tekst: Luuk van Grinsven. Foto: Wim Roefs.