De verzamelaar

Rob Hulsenboom

Op zoek naar die ene draagbare radio

Een Grandin, Telefunken, Schneider, Pizon Bros, Philco, natuurlijk een Philips en heel veel Nordmende. Het is de bonte verzameling transistorradio’s van Rob Hulsenboom (63). Rob, gokspelontwikkelaar van beroep, is getrouwd met Sandra, vader van Zoë en woont sinds 2016 aan de Schaapsdijk.

HOUT MET LEER

Een unieke verzameling die we onder de naam vintage kunnen scharen. Een chique woord voor tweedehandse authentieke dingen die minimaal 30 jaar oud zijn en uit de vijftiger, zestiger, en begin jaren zeventig stammen. “Ik ben een techneut, dat verklaart misschien mijn interesse voor de radio,” vertelt Rob. “Maar los van de techniek vind ik vooral dit radiotype mooi. De exemplaren gebouwd in een houten doosje met leer eromheen. Mijn favoriete radio is de Nordmende type Clipper uit ’58.” De verzameling is een nichemarkt. Het gaat vaak om Duitse of Franse bouwers. De Japanse merken waren er toen nog niet of weinig. “Mensen denken mij soms blij te kunnen maken met een oud draagbaar radiootje. Dat is niet zo. Ik heb maar interesse in een heel speciaal toestel uit een bepaalde tijd.”

BINNEN DE PERKEN

De bijzondere serie groeit nog steeds. “Ik heb er nu zo’n 30, maar ik ben nog altijd op zoek. Ik ken niemand met dezelfde hobby dus is het vaak online zoeken. Zo mag ik graag op internet de hele wereld afstruinen en vind ik bijvoorbeeld vaak wat op eBay. Daardoor heb ik nu radio’s uit onder andere Engeland, Frankrijk maar ook uit Amerika. Als zo’n pakketje dan wordt bezorgd is het echt een cadeautje en een verrassing tegelijk. Een deal met alleen een foto blijft altijd wat onzeker, je weet past echt of het wat is, wanneer je het in je handen hebt. Gelukkig is het geen dure hobby, het is goed zoeken en dan gaat het vaak om aankopen van een paar tientjes. Al zijn er duurdere exemplaren bij, het blijft binnen de perken, het moet wel leuk blijven.”

OPHANGSYSTEEM

Of er nog overal muziek inzit is niet zo relevant voor de verzamelaar. Ze stammen allemaal uit een tijd dat er werd afgestemd op LG of MG. “Daar hoor je nu alleen maar ruis,” weet Rob. “Tegenwoordig is alles FM of digitaal. Daarbij zijn er nauwelijks onderdelen meer te krijgen, al koop ik er wel eens een om van twee één goede te maken. Ik knutsel er graag aan en heb er een speciale reiniger voor gekocht. Een groot deel zit nog in dozen, de meest bijzondere collectie hangt aan een wand in huis. Voor het ophangsysteem moest ik wel een klein gaatje boren in de achterkant van de radio’s, dat deed me wel even pijn, maar nu ziet iedereen die bij ons binnenkomt meteen het mooiste deel van mijn verzameling. Bij de mensen die dat voor het eerst zien, levert dat meteen een leuk gesprekje op.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.