De Wandeling

Marieke Moorman

‘Loosbroek is een open dorp waar iedereen welkom is’

“Ik heb het mooiste beroep ter wereld,” aldus Marieke Moorman, burgemeester van Bernheze. Dit naar aanleiding van de column van Rob de Backer, die ‘burgemeester van Bernheze’ op zijn bucketlist heeft staan. Ook hoort ze vaak dat mensen wel een dagje met haar willen ruilen. Waarom? “Het is een dynamische functie waarin je serieus bezig bent samen met het college van B&W en de gemeenteraad om de gemeente te besturen en nadenkt over wat goed is voor de gemeenschap. Maar vooral de ontmoetingen met inwoners van Bernheze zijn bijzonder. Je mag lief en leed delen. Bent aanwezig bij hoogte- en dieptepunten in het leven van anderen.”

HET OMMETJE

Aanleiding voor het gesprek met de burgemeester is haar oproep via Facebook aan inwoners van Bernheze om een ommetje met haar te maken. Omdat corona een enorme impact heeft op ons dagelijks leven en er weinig ruimte is om anderen te ontmoeten is dit een manier om toch te horen hoe het met iemand gaat. Ditmaal dus een ommetje door Loosbroek. De wandeling gaat via de Hoogeindsestraat en de Hanenbergsestraat naar ‘t durp. Waar nieuwbouw is gerealiseerd maar nog niet voldoende. “Er moet ruimte blijven voor ontwikkeling,” weet Marieke, “zodat ook jonge mensen in Loosbroek kunnen blijven wonen en hun kinderen daar naar de basisschool kunnen gaan.

BLIJVEN WONEN

Het is begrijpelijk dat mensen hier graag blijven wonen. Loosbroek is een open dorp waar iedereen welkom is. Mensen doen hun best om contact te maken. Er wordt van alles georganiseerd, denk aan de Lichtjesoptocht en de bevrijdingsmaaltijd in het park. Zo was ik aangenaam verrast door de goodiebag van het Oranjecomité die werd bezorgd op Koningsdag. En niet te vergeten de DORUS die ook bij mij in de bus valt. Mensen bedenken dat toch maar. Loosbroek heeft soms het gevoel dat ze ‘aan de achterste mèm’ hangen, iets wat vaker wordt ervaren door kleine gemeenschappen. Dat is jammer en een negatief gevoel. Juist in Loosbroek zijn de mensen sterk in het nemen van nieuwe initiatieven en zijn ze trots op hun dorp!”

GEDULD HEBBEN

Vanuit de gemeente wordt Loosbroek wel gezien als het ‘hart van Bernheze’. Het ligt centraal en er zijn mogelijkheden om samen te komen. Bij het sportpark aangekomen wijst ze naar de Korloo-velden waar ze soms korfbalt, maar wel bij de tegenpartij, Prinses Irene. De wandeling gaat ook over ‘t Dorpsplein waar de burgemeester vertelt waarom ze er niet voor heeft gekozen om in Loosbroek te gaan wonen bij haar aantreden. Vanuit het centrum van Tilburg naar het kleine dorpje vond ze een te grote stap. Daarom de keuze voor het grotere Heesch waar meer voorzieningen zijn en waar ze dacht meer in anonimiteit te kunnen leven. Maar dat bleek ijdele hoop; ook voor haar zonen die haar achternaam dragen. Tenslotte, onze burgemeester is voorlopig nog niet van plan om te stoppen in Bernheze, dus Rob de Backer, je moet nog even geduld hebben!

Tekst: Willemien Manders. Foto: Eveline van Uden-Buijs.