de zingeving

Jo Gloudemans

‘Het leven is het leren omgaan met elkaar’

Jo Gloudemans is al 48 jaar getrouwd met Cor en woont aan de Dorpsstraat. Beiden zijn actief binnen de Loosbroekse geloofsgemeenschap, maar de interesse in spiritualiteit gaat bij Jo veel verder. “Ik kom graag in de Loosbroekse kerk en doe er vrijwilligerswerk,” vertelt Jo. “Ik ga voor bij de woord- en communiediensten en avondwaken. Bij die laatste ga ik mee op huisbezoek en breng het kruisje na een jaar terug bij de familie. De kerk betekent voor mij verbinding, met elkaar, als gemeenschap. Het leven is het leren omgaan met elkaar, dat is het allerbelangrijkste, maar ook meteen het allermoeilijkste wat er is. Ik beleef het geloof op mijn eigen manier. Ik geloof dat er een God is die alles bestuurt en écht liefheeft en ik geloof dat er na dit leven iets goeds is. Ik heb niet veel op met de preken van vroeger, waarin gesproken werd over de hel, de duivel en het vagevuur. Voor mij staat het geloof voor liefde en het goed zijn voor elkaar. Alleen maak je niks klaar, maar zodra je dingen samendoet, gebeurt er iets. Geloof is voor mij ook zingeving, iets zinvols hebben om voor te gaan.”

CHANTEN

De interesse voor zingeving en spiritualiteit gaat bij Jo verder dan het Katholieke geloof of de muren van de Loosbroekse kerk. “Ik was met mijn dochter bij een Boeddhistische bijeenkomst waar gechant werd -dat is een soort biddenvoor een dame die een zware operatie onderging. Die vrouw doorstond de operatie goed en herstelde wonderbaarlijk. Ik geloof enorm in de energie die vrijkomt bij het samen bidden of in dit geval chanten.” Jo heeft veel lezingen en cursussen gevolgd, bijvoorbeeld over de kracht van edelstenen. “Ik heb zelf een Jade uit China, deze edelsteen staat voor vriendschap. En een amethist geeft je mentale kracht, goed om op je bureau te zetten wanneer je bezig bent met een moeilijk vraagstuk.” Ook volgde ze een cursus Reiki. “Hiermee geef je de energie van een hogere laag door. Je stelt je ervoor open en de energie stroomt door je heen. Met handoplegging kun je die energie doorgeven aan iemand anders en dat kan helpen bij fysieke en mentale klachten.

VERRIJKING

Ik heb reuma en had veel last van mijn gewrichten. Een homeopaat legde me uit dat elk mens op een andere manier is samengesteld en dus behoefte heeft aan andere voeding. Ik kan bijvoorbeeld slecht vlees verdragen, ik eet dan ook geen dierlijke producten. Dat was destijds een behoorlijke zoektocht. Veertig jaar geleden was het schap met bijvoorbeeld sojaproducten nog een héél stuk kleiner. We kweken al onze groenten zelf, op een natuurlijke manier, zonder kunstmest. En dát proef je. Die homeopaat zorgde destijds ook voor een grote eyeopener wat betreft spiritualiteit. Ze vertelde me over reïncarnatie. Nou, dat moest echt wel een aantal maanden indalen, maar ik raakte er uiteindelijk van overtuigd dat je na je dood terugkeert. Een mooie, zingevende gedachte. Uiteindelijk zorgt alles wat je leest en leert voor verrijking. En de grootste verrijking? Dat blijft toch de verbinding met mensen, het samenzijn.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Raymond Sprenkler.