Dierenvriend

De liefde van… Thomas van de Wiel

“Eerst heel veel knuffelen en het dier op z’n gemak stellen, dan zijn ze bereid om alles voor je te doen en kun je ze allerlei dingen leren”.

Tijdens een gezellig praatje met Thomas van de Wiel wordt al snel duidelijk dat dieren een belangrijke rol in zijn leven vervullen. Hij vertelt hoe gek hij is op dieren met name de honden. Thomas heeft een natuurlijk talent om met ze om te gaan, zo traint hij hond Dewi van opa Pedro Roefs met succes. Zijn geheim? “Eerst heel veel knuffelen en het dier op z’n gemak stellen, dan zijn ze bereid om alles voor je te doen en kun je ze allerlei dingen leren”.

Thomas (11), is de zoon van Nathalie Roefs en Perry van de Wiel en grote broer van Bram. Ze wonen sinds 8 jaar aan de Molenstraat in het huis dat ooit gebouwd werd door de opa van Perry, Dorus van de Wiel. Dorus was in die tijd ‘de mulder’ (molenaar) van de molen uit 1880 die toen nog tegenover hun huis stond. Helaas is de molen in ’54 verwoest door een storm, het toeval wilde dat delen van de wieken terecht kwamen op de stal van Roefs.

ONAFSCHEIDELIJK

De grote liefde van Thomas is ‘Domino’. Op z’n negende verjaardag werd Thomas verrast met een heel bijzonder cadeau: een vier weken oud kalfje uit de stal van dorpsgenoot Ad Gijsbers! Het kalf kreeg de naam Domino en dankzij een paar maanden flesvoeding door Thomas groeide het kalf op tot een volwassen koe die nu zelf een kalf zal krijgen ergens in oktober. En je begrijpt nu, Thomas en Domino zijn vrienden voor het leven! Voor de liefhebbers, Domino is een koe van het ras Belgisch Blauw / Holstein en de stier Black Angus. Dat wordt ongetwijfeld een mooi kalfje, Thomas zelf hoopt op een vaars, een vrouwelijk kalf dus. Terwijl de tiener vol passie vertelt over zijn Domino zit parkiet Bruno op zijn schouder. Dankzij veel zorg en aandacht van Thomas is de parkiet goed herstelt van een pootblessure en sindsdien zijn ook zij onafscheidelijk!

ZELFVERZEKERD

Wie nu denkt dat Thomas geen tijd meer heeft voor andere zaken vergist zich. Hij maait hier en daar op zijn eigen zitmaaier, hij voetbalt en hij vindt het leuk om af en toe op z’n Puch te rijden. Op de vraag wat hij later wil worden, antwoordt hij zelfverzekerd ‘koeienboer’ om vervolgens een blijk van zijn zakelijk inzicht te geven als hij uitlegt hoe hij dat aan gaat pakken en gaat financieren. Ondertussen spaart hij nu al voor z’n eerste trekker. En wij…? Wij wensen elke koe een Thomas toe!

Tekst: Jan van der Spank | Foto: Wim Roefs