dj

Marijn Bongers

‘Muziek is mijn grootste hobby’

Marijn Bongers (1960) is geboren aan de Dorpsstraat in de boerderij waar nu zijn zus Ilma en zwager Frando wonen en groeide op in een harmonisch boerengezin met drie kinderen.

“Op de lagere school heb ik vanaf de tweede klas altijd bij meester Gerard Daandels in de klas gezeten. Later hebben we zijn huis aan de Koningsstraat gekocht waar ik nog steeds woon met mijn vrouw Jane en waar onze kinderen Jamie, Ferens en Marlijn zijn opgegroeid. Ik herinner me dat we met vijf jongens en vijf meisjes in de klas zaten en dat er na schooltijd veel buiten werd gespeeld en natuurlijk veel werd gevoetbald. Ik heb zestien jaar lang in het eerste team van WHV en Heeswijk gevoetbald.”

Een andere hobby van Marijn is waterpolo. Hij speelde jarenlang in Heren 4 maar dit team is onlangs opgeheven en daarom nu weer in Heren 1. Elke dinsdagavond is hij ook als trainer te vinden in het Zeesterbad in Uden, want hij vindt trainen zeker zo belangrijk en leuk als wedstrijden spelen. Na de middelbare school volgt Marijn de opleiding tot ziekenverzorger in Waalwijk. Na zijn militaire dienst studeert hij B-verpleegkunde oftewel psychiatrie. Dit was een werk-leer traject bij psychiatrisch ziekenhuis Coudewater in Rosmalen. “Ik kwam op een heftige afdeling te staan met agressieve, angstige en verwarde mensen. Op dit moment doe ik dit werk nog steeds bij de GGZ in Oss op de gesloten afdeling High Intensive Care, waar mensen vanaf 18 jaar binnenkomen met een acute psychische zorgvraag. Gelukkig kan ik mijn werk goed loslaten, dat doe ik o.a. door met de fiets naar mijn werk te gaan. Op mijn fiets heb ik een muziekbox bevestigd, waardoor ik onderweg altijd naar nieuwe muziek kan luisteren en dit werkt voor mij heel ontspannend, want muziek is mijn grote hobby.”

Marijn begon als vrijwilliger bij Soos De Blitz in Dinther waar hij als DJ plaatjes draaide en muziekbandjes regelde en verantwoordelijk was voor de publiciteit en posters. In die tijd is ook RUR ontstaan dat nu nog steeds veel bezoekers trekt. Marijn nam al zijn contacten mee naar Café de Zwaan waar hij twaalf jaar lang uitbater is geweest samen met Rien en Els. Vanaf dag één werden daar op zaterdagavond live bands geboekt. “Dit was in de tijd van Pearl Jam, Bon Jovi, AC/DC en Nirvana en we gaven jonge artiesten de kans om op te treden. Zo heb ik Anouk nog bij ons geboekt voor 1800 gulden en Krezip voor 450 gulden. Het hing in die tijd met de benen buiten. Vaak draaide ik het nummer ‘Love of my life’ van The Brandos en uiteindelijk hebben we deze geweldige Amerikaanse band meerdere malen naar Nederland gehaald voor een optreden in de Zwaan wat een gigantisch succes werd. Vanaf toen boekten we vaker buitenlandse bands. We waren destijds ook de eerste in Heeswijk-Dinther met een groot beeldscherm en karaoke-avonden. Tijdens nieuwjaar ontvingen alle klanten een kleine attentie en een keer was dat een jojo, waarna bij ons ook maar meteen de Brabantse Kampioenschappen Jojoën werden georganiseerd. De kosten van die jojo’s hebben we dubbel en dwars terugverdiend. Het bestuur van openluchttheater de Kersouwe vergaderde in de Zwaan en zo is er een jarenlange samenwerking ontstaan met de Kersouwe en Rien en mij. In de Kersouwe traden artiesten op als De Dijk, Ilse de Lange en Kane. Ik was daar 25 jaar verantwoordelijk voor de horeca.

Na twaalf jaar Café de Zwaan vond ik het mooi geweest en heb toen drie maanden niks gedaan om daarna terug in de zorg te gaan als HIC verpleegkundige. Tegelijkertijd werd ik tourmanager van de band BZB en zorgde ik ervoor dat alle voorwaarden om op te kunnen treden voor hen geregeld werden en was ik het aanspreekpunt. Dit betekent dat je alles regelt vanaf het moment van aankomst op locatie tot het optreden en vervolgens het afbreken. BZB trad veel op in de Achterhoek en Friesland en dat betekende dat je vaak vanaf ’s middags 14.00 uur tot ’s morgensvroeg 05.00 uur onderweg was. Dit kostte lichamelijk erg veel energie, dus na zeven jaar ben ik hiermee gestopt.

Ik regel nu op ZZP basis een aantal zaken op het festival Alle Remmen Los en ben verantwoordelijk voor de ‘natte’ horeca zoals de drankbestelling en het aantal drank-uitgiftepunten. Samen met 2 andere jongens organiseer ik al 10 jaar lang het oergezellige festival Rockin’ Wood in De Kersouwe. Ik haal mijn voldoening uit de belangstelling voor de kaartverkoop, het zien dat de bezoekers tevreden zijn en dat er geen geouwehoer is zoals ruzie op het terrein, dus een festival het liefst zonder security, want dat is zonde van het geld. In mijn vrije tijd ben ik ‘‘DJ Marijn Draait Door’ op feesten en festivals. Als DJ draai ik CD’s met originele pop-, disco- en rocknummers, maar ook actuele hits behalve Nederlandse volkszangers. In augustus ga ik 3 dagen draaien op de Solexrace in Heeswijk op het nieuwe podium ‘Het Tankstation’. Misschien kom ik jullie daar tegen!”

Tekst: Chantal Kanters | Foto’s: Wim Roefs