doen en laten

Jan Vinkhuyzen

‘Waag die sprong!’

Voor veel mensen staat het hoog op hun bucketlist. Voor Jan Vinkhuyzen bleef het daar niet bij, hij deed het. En dan niet één keer, hij maakte al meer dan 1.700 parachutesprongen.

Jan woont samen met zijn vrouw Riejan sinds 5 jaar in Loosbroek, aan de Bergmolen. In het dagelijks leven is Jan technisch consultant. Zijn liefde voor parachutespringen begon in 1997. “We hadden het er al heel lang over met vrienden, maar het kwam er maar niet van. Toen ik tegen een vriend van me zei dat ik daarvan baalde, gaf hij aan ‘dan gaan we het samen doen’. Anderhalve week later was het zover. Alleen was ik de enige die daadwerkelijk het vliegtuig in ging.”

ENORME FOCUS

Inmiddels is Jan 1700 sprongen verder en daar waren heel wat mooie sprongen bij. “Daar waar land en water bij elkaar komen, dat is prachtig,” vertelt hij, “Zeeland, Texel, Ameland. Ooit gingen we een weekend op pad met de Pink Skyvan en sprongen we elke dag op verschillende Waddeneilanden.” Hoog op zijn verlanglijstje staat nog een bijzondere plek. Geen exotische bestemming, maar eentje dicht bij huis: “Ik zou graag iets willen organiseren voor het goede doel of koppelen aan een evenement en dan landen hier achter ons huis in de wei of bij WHV op het voetbalveld.” Jan nam deel aan verschillende recordpogingen en was lid van diverse 4, 8 en 16-man teams. Je maakt dan als groep verschillende figuren in de lucht. “Dat vraagt om een enorme focus. Alles moet in één keer goed gaan.
We springen vanaf zo’n 4 km hoogte. Een vrije val duurt een minuut, dit betekent dat we slechts 45 seconden hebben om de verschillende figuren te maken én weer los van elkaar te komen, zodat er genoeg ruimte is om de parachute te openen.”

FANTASTISCH GEVOEL

Jans’ vaste stek is het paracentrum in Teuge. “Soms plan ik mijn werk zo, dat ik op vrijdag bij Teuge in de buurt kom, zodat ik een tussenstop kan maken voor een sprongetje. In de winter trainen we vaak in indoor skydive centra. Daar kan je heel effectief trainen. Bij een echte sprong ben je eerst 15-20 minuten aan het vliegen. Alhoewel zo’n echte sprong natuurlijk wel het allermooiste is. Dat geeft zo’n fantastisch gevoel. Dus mocht je het eens willen proberen, wacht er dan vooral niet mee. Wij hebben mijn moeder, toen ze destijds 50 werd, een tandemsprong cadeau gedaan. Ze vond dat zo geweldig dat ze haar brevet gehaald heeft.” Ondanks dat Jan zo enthousiast is, moet zijn vrouw Riejan er niet aan denken. “Ik heb het evangelie lang gepredikt, maar heb haar nooit kunnen overhalen. Maar voor iedereen die denkt: ‘ik zou weleens…’, zorg dat het niet bij een puntje op je bucketlist blijft en waag die sprong!”


Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Jan Vinkhuyzen/Miriam van Dijk.