Doen en laten

Mieke Offermans en Linda van Zutphen

‘Eigenlijk doen we maar wat’

Samantha van de bloemenstal, Roderick de Zwaardvis… zomaar een paar gedaantes waarin je Mieke Offermans en Linda van Zutphen gezien kunt hebben.
De creatieve zussen groeiden op aan de Krommedelseweg en wonen alle twee (weer) in Loosbroek. Mieke met haar man en zoontje Siem in de Jan Dobbelsteenstraat en Linda is, na uitstapjes naar Breda en Den Bosch, neergestreken op de Bergmolen.

DE BONTE AVOND

Met buurmeisjes Annelieke en Paulien voerden ze vroeger al stukjes op. “En playbacken met mijn vriendinnen, wij wáren gewoon de Spice Girls,” vertelt Linda. Mieke lacht: “Tja, jij was vroeger al een podiumbeest, bij mij kwam dat pas veel later. Het toneelspelen en typetjes creëren begon pas echt bij de Bonte Avond, waaraan destijds ook ons pap en mam meededen. Van ons pap hebben we het toneelspelen. Ons mam blijft liever achter de schermen, maar kan fantastisch zingen en pakt altijd feilloos de tweede stem.” Ook zingen de zussen. “Bij het openingslied en slotlied kregen we vaak de microfoons toebedeeld,” weet Linda. “Al gauw kwamen er meer liedjes in het programma. Dat zorgt voor een beetje balans. Het kan niet alleen maar lachen, gieren, brullen zijn. Het is goed om ook een beetje rust te creëren. Na een vertolking van een nummer van Adèle samen met Chinouk van de Rakt werden we ook gevraagd om bij andere gelegenheden te zingen.” Inmiddels hebben de dames een aardig cv opgebouwd met muzikale optredens, knotsgekke bingo’s, presentaties en ludieke ontvangsten.

ALLES MOET KLOPPEN

“Ik ben voor veel dingen in en improviseer graag,” zegt Mieke, “maar ik wil wel iets goeds neerzetten en dat betekent dat alles moet kloppen. Dat begint vaak bij ons pap en mam op zolder. Daar staat een gigantisch rek met kleding en accessoires en daar vind ik vaak wat waarvan ik denk: hier ga ik iets mee doen.” Linda laat het wat meer afhangen van het moment zelf: “Ik vertrouw volledig op Mieke en ons improvisatietalent en denk: dat komt wel goed. Ons Mieke is ook schaamtelozer dan ik. Zij kruipt volledig in haar rol, ik ben altijd nog een stukje mezelf.” Mieke: “Linda schrijft weer heel gemakkelijk, ziet snel wat wel en niet werkt en is ook erg goed in het schrijven van liedjes.” “Ons Mieke is schaamtelozer dan ik”

KWETSBAAR

Het zingen van die liedjes vinden ze allebei een stuk spannender. Linda: “Je bent dan veel kwetsbaarder. Je staat er als jezelf en hebt niks om je achter te verschuilen. Toch houd ik er wel van om mezelf daarin uit te dagen” Mieke reageert: “Ik speel meer op zeker wat zingen betreft. Leuk is leuk en dan is het goed.” Wat de toekomst brengt voor de dames? “Wereldroem!” reageren ze lachend. “Nee joh, we zien het wel! Ze zullen ons Mieke wel blijven vragen en vervolgens krijgt zij mij wel overgehaald om tóch weer mee te doen,” besluit Linda lachend.

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Miriam van Dijk