Doen en laten

Neomi van de Wetering (33)

‘Mooi 42 kilo lichter’

Doorzettingsvermogen, dat kun je Neomi van de WeteringKersten (33) wel toeschrijven. In 2 jaar tijd viel ze 42 kilo af. Met wat shakes en mueslirepen, maar vooral met heel veel hardlopen.

Neomi, geboren en getogen in Herpen, woont met haar man Hans en zoon Siem aan ‘t Vunderke. Sinds drie jaar is ze bijna dagelijks ergens in Loosbroek te spotten in haar hardlooptenue. “Ik ben wel een doorzetter,” geeft ze toe. Het begon drie jaar geleden tijdens een spelletje met haar zoon. “Toen ik zag dat ik bijna 100 kilo woog, besloot ik opeens er iets aan te gaan doen. Ik deed nauwelijks iets aan sport en had elke avond wat lekkers op tafel staan. Ik ben gaan hardlopen, elke dag een stukje verder en niet meer gestopt. Nu loop ik samen met Peggy Kanters drie keer in de week 5 kilometer en nog een paar keer in de week 10 kilometer in m’n eentje. En dat gaat me goed af al zeg ik het zelf, de 5 kilometer haal ik in 22 minuten. Al vraagt het wel discipline. ’s Morgens voor mijn werk is het hup, rennen. Altijd. Soms is het doorbijten, zeker met slecht weer, maar ik ben niet zo’n opgever. Dat geldt ook voor mijn dieet. Geen chips, koeken en wijntjes doordeweeks. Je moet streng zijn. Verder eet ik normaal hoor, ‘s avonds gewoon wat de pot schaft, al kook ik wel gezond natuurlijk.”

EEN BEETJE VERSLAVEND

De beloning was elk jaar een nieuwe garderobe. “Als je zoveel afvalt passen je kleren al snel niet meer. En ik loop net wat sneller de trap op dan drie jaar geleden. Er zijn niet alleen veel kilo’s af, ik heb er ook veel conditie voor teruggekregen. Dat voelt lekker. Mensen zeggen vaak: “Oe wa knap,” maar hoewel ik er inderdaad veel voor moet doen en laten, voelt het niet meer als lijnen of afzien. Het is gewoon mijn nieuwe leven waar ik me goed bij voel. Ik kan oprecht genieten van een stukje hardlopen rond het dorp. Het is misschien intussen zelfs een beetje verslavend, want het geeft een voldaan gevoel. Vorig jaar heb ik 1650 kilometer gerend. En eigenlijk altijd met plezier. Natuurlijk, lopen is voor mij ook nodig omdat ik anders weer aankom. Ik heb nou eenmaal aanleg om wat zwaarder te worden, maar het voelt niet als een moetje. Het gaat nu allemaal vanzelf en ik ben alweer een jaar probleemloos op mijn huidige gewicht.” Dat gewicht schommelt nu rond de 56 kilo. Precies weet ze het niet. “Ik sta niet meer op de weegschaal, dat ding heb ik naar de zolder gemikt. Het is wel goed zo.”