DORPSGENOOT

Maikel Offermans

‘Je moet met plezier naar je werk gaan, of wat anders zoeken.’

Nog voordat het interview is begonnen vraagt Maikel Offermans (50) zich af: “Waarom willen ze mén toch in de Dorus, want zoveel heb ik eigenlijk niet te vertellen.” Niets blijkt minder waar. Maikel woonde zijn hele leven in Heeswijk-Dinther, totdat hij de Loosbroekse Mieke leerde kennen. “Die wilde niks anders dan in Loosbroek wonen”, lacht Maikel. Zodoende verhuisden ze in 2008 naar de Jan Dobbelsteenstraat, waar hij nog altijd samenwoont met zijn vrouw Mieke én zijn negenjarige zoontje Siem.

Maikel werkt al 22 jaar bij Unipol in Oss. Unipol produceert Expandeerbaar Polystyreen (EPS), een kunststof die nodig is voor de productie van onder meer isolatiemateriaal. Tijdens zijn werk begeleidt Maikel de ochtend/avondploegen die werkzaam zijn, en doet dat met plezier. “Ik zeg altijd: je moet met plezier naar je werk gaan, anders moet je iets anders gaan zoeken. Ik heb het hier goed naar mijn zin.” Maikel moest even wennen aan de ploegendiensten, maar ziet er hedendaags de voordelen van in. Bij een ochtenddienst werkt hij van 6:00 uur tot 14:00 uur en is hij net op tijd thuis als zijn zoontje Siem terug komt van school.

Kameraden

De vader-zoonband tussen Maikel en Siem is goed. Maikel probeert zoveel mogelijk voetbalwedstrijden te volgen van Siem, die keeper is van de JO11. Voetbal is sowieso altijd een grote hobby geweest van Maikel. Samen met twee kameraden had hij 25 jaar lang een seizoenkaart bij PSV. “Helaas is daar jaren geleden een einde aan gekomen omdat die twee kameraden niet meer mee wilden. Nu kijken we alles thuis voor de buis.” Desalniettemin bewaart Maikel prachtige herinneringen aan de Eindhovense club. “We zijn in 2005 nog naar San Siro geweest voor de halve finale van de Champions League. Dat was een geweldige ervaring. In Nederland zijn we ook in elk stadion geweest, met het busje op en neer. Dan was je ooit hele dagen kwijt als je bijvoorbeeld naar FC Groningen moest”, vertelt Maikel. De PSV-liefde probeert hij nu ook over te brengen aan Siem, die regelmatig mee mag naar het Philips Stadion.

Kartbaan

Maikel neemt Siem ook nog ergens anders mee heen, namelijk een andere jeugdliefde van hem: de kartbaan. Zo’n dertig jaar geleden deed Maikel niks liever dan scheuren over de circuits. Hij had er niet alleen schik in, maar hij was er ook nog eens erg goed in. “Ik ben zelfs een keer de nummer twee van Nederland geweest, al is de sport in de jaren ontzettend veel veranderd en is het nu niet meer te vergelijken met hoe het toen was”, zegt Maikel. Of er geen grotere toekomst was weggelegd? “Misschien wel, maar hoe hoger je komt, hoe meer geld het gaat kosten. Daardoor is het een beetje doodgebloed.” Tegenwoordig kart Maikel nog steeds wel eens en volgt hij alles rondom de Formule 1. Vorig jaar ging hij zelfs al een keertje met zijn vrienden naar het circuit in Oostenrijk voor een weekendje Grand Prix. Daar eindigde Max Verstappen op dezelfde plek als Maikel in zijn gloriejaren: plek 2.

Tekst: Luuk van Grinsven | Foto: Gido Boets