dorpsgenoot

Harm Roefs

‘Gelukkig blijf ik stabiel’

Een nuchtere jongen met een flinke dosis doorzettingsvermogen. Zo zou Harm Roefs (26) zichzelf misschien niet omschrijven, maar de ambities zijn helder: ooit eens de Giro di Kika fietsen in Italië en het boerenbedrijf van zijn familie overnemen.

IN DE FRISSE LUCHT

Vanaf de lagere school wist Harm al precies wat hij later wilde worden: loonwerker bij overbuurman Versluis. “Toen Versluis stopte met zijn loonwerkbedrijf viel mijn droom in duigen, ik wist totaal niet meer wat ik moest worden later”. Gelukkig geeft het opgroeien op de boerderij Harm richting. Hij besluit naar het Helicon te gaan om daar de opleiding Veehouderij te volgen. Inmiddels is hij alweer een aantal jaren aan het werk. Drie dagen in de week als ZZP-er bij een aantal vaste koeienboeren in de regio en twee dagen in de week thuis op de boerderij, die hij over een aantal jaar wil overnemen. “Ik ben en werk graag thuis bij de koeien, het is lekker gevarieerd en je staat altijd in de frisse lucht”. Het is dan ook geen verassing dat Harm en zijn vriendin aankomende augustus gaan samenwonen in de bedrijfswoning naast het ouderlijk huis.

WAT ZEG JE?

Mooie toekomstplannen waren niet altijd vanzelfsprekend. Op driejarige leeftijd wordt een goedaardige tumor in Harms hoofd ontdekt, die groeide aan de oor- en oogzenuw. Hij moest eraan geopereerd worden. “Ik heb de operatie niet bewust meegemaakt. Dat is misschien maar goed ook, want daardoor is het voor mij vrij normaal dat ik maar aan één kant hoor, ik weet gewoon niet beter.” Tijdens de operatie raken zenuwen beschadigd waardoor Harm doof raakt aan zijn rechteroor en minder scherpte en diepte kan zien. “Erg veel last heb ik er eigenlijk niet van, alhoewel ik als kleine jongen wel eens tegen een glazen deur ben gelopen en ik ook wat vaker moet vragen: wat zeg je?’’ Op zevenjarige leeftijd wordt Harm opnieuw geopereerd. De hele tumor weghalen lukt niet, wat onzekerheid geeft over mogelijke groei van de tumor in de toekomst. “Eerst moest ik elke drie maanden door de scan, en nu moet ik één keer per vijf jaar op controle; gelukkig blijf ik stabiel!”

DE OUDE FIETS VAN OME TIEN

Harm probeert vooral van het leven te genieten, bijvoorbeeld door op pad te gaan met zijn vriendin Lizan of met vrienden af te spreken. Daarnaast is hij op zondagen altijd bij WHV te vinden, waar hij in het tweede team speelt. “Ik ben de jongste van het team, maar wel de verstandigste. Op zondagavond moet ik vaak werken waardoor de derde helft meestal kort en nuchter is”, zegt Harm lachend. Naast voetballen heeft Harm ook zijn passie in fietsen gevonden. “Toen mijn broer Willem en ik onze eerste tweedehands wielrenfiets kregen van ome Tien, hadden we de smaak snel te pakken. Er kwam al gauw een nieuwe fiets en ik ging wielrennen bij De Lekke Tube. In 2018 heb ik de Alpe D’Huez 6 keer beklommen, daar ben ik best trots op!” De volgende uitdaging voor Harm? “Ik zou graag nog eens de Giro di Kika willen fietsen in Italië, maar daarvoor moet ik nog wel aan de bak!”

Tekst en foto: Miriam van Dijk