dorpsgenoot

Anoek den Dekker

‘Even alles van je afgooien en lekker lopen’

Voor de meeste mensen is het even schakelen als ze in Loosbroek komen wonen. Een klein dorp, veel weilanden en weinig drukte. Voor Anoek den Dekker (41) gold dit achttien jaar geleden niet. Anoek groeide op in Nieuwaal, een piepklein dorpje met zo’n achthonderd inwoners, in de buurt van Zaltbommel. “Een dorp waar nog minder te doen is dan in Loosbroek,” vertelt ze. Inmiddels heeft ze haar plekje helemaal gevonden in de Jan Dobbelsteenstraat, waar ze gelukkig is met haar man Harm en zoontjes Julius (12) en Benjamin (10).

Anoek volgde een horeca- en toeristische opleiding. Na een aantal jaren werken op verschillende plekken, van festivals tot carnavalsfeestjes, besloot ze een totaal andere richting in te slaan. Ze kwam terecht bij Shutter Experience, in onze Dorpsstraat. Het bedrijf verkoopt raambekleding door heel Nederland, België en Duitsland. “Daar werk ik op kantoor bij de administratie, afdeling Sales. Dat doe ik in november ook al weer zeven jaar.” Anoek hoeft zich, in tegenstelling tot een groot deel van werkend Nederland, gelukkig nooit druk te maken over vertraging of files.

SPORTIEF

Wat betreft grote hobby’s en passies kunnen we het bij Anoek eigenlijk maar over één ding hebben: sporten. Deze liefde ontstond al op jonge leeftijd. “Ik kom uit een hele sportieve familie. Mijn vader is fanatiek supporter van Feyenoord. Dat heb ik van hem overgenomen,” vertelt Anoek trots. Naast het supporten van de kampioen van Nederland, voetballen in het vrouwenelftal van GGV 63 en skeeleren bij de plaatselijke skeelerclub, stapte Anoek in haar jongere jaren ook regelmatig de wielrenfiets op. Samen met haar vader zag ze bijna alle plekjes van de Bommelerwaard. Tientallen jaren later kwam Anoek erachter dat er naast voetbal en wielrennen ook nog een heel ander sportief karakter in haar verscholen zat. “Ik ben fanatiek aan het hardlopen gegaan, dat vind ik heel leuk om te doen. Het is voor mij echt een uitlaatklep geworden. Even alles van je afgooien en lekker lopen,” begint ze geïnspireerd. Elke dinsdag, donderdag en zondag rent ze door de buitengebieden van Loosbroek. “Daarnaast ben ik samen met een personal trainer begonnen met krachttraining. Dat doe ik iedere maandag, woensdag en vrijdag in de sportschool. Het is leuk om te zien dat er echt iets gebeurd met je lichaam. Het hardlopen gaat daardoor ook een stuk makkelijker.”

HALVE MARATHON

Oefenen doet Anoek uiteraard niet voor niets. Haar persoonlijke doel is op 14 april 2024 de Lavans Halve van Helmond te gaan lopen. Dit is een hardloopevenement met onder andere de halve marathon. “In november ga ik een nieuw schema maken om mezelf klaar te stomen voor die halve marathon. Als ik die ga lopen, wil ik wel een mooie tijd neerzetten. Het liefst onder de twee uur, dat is mijn grote doel,” vertelt Anoek. Het vertrouwen is in ieder geval goed bij Anoek, die er al eerder in slaagde om de Ten Miles te voltooien mét een knappe tijd. “Dat was zestien kilometer, dat was best wel pittig, maar ik haalde die toen wel in anderhalf uur. Mensen zeggen dat de stap van 16,1 naar 21,1 kilometer makkelijker is, dan de stap van 10 naar 16,1 kilometer. Dus mijn grote doel is om bij de halve marathon onder die twee uur te blijven.”

Tekst: Chantal Kanters | Foto: Tamara van Krieken