dorpsgenoot

Jaap de Wit

‘Wat dáár allemaal gebeurde … Ik weet niet of we dat hier allemaal in moeten zetten!’

Jaap de Wit (39) is een rasechte Loosbroekenaar. Als jonge jongen groeide hij op bij zijn ouders Jan en Mieke in de Dorpsstraat. Na een kleine tussenstop van zes jaar in de Jan Dobbelsteenstraat, keerde hij in 2021 terug op het oude nest. Jaap woont samen met zijn vriendin Gwen en dochters Sofie (4) en Cato (2). Hij vindt het prima hier in Loosbroek, en ziet zichzelf er in principe nooit meer weggaan. “Of het moet heel gek lopen. Nee, ik zie mezelf hier niet snel meer vertrekken. Een van mijn twee dochters zit hier al op school en het zit vlak bij mijn werk. Ik heb het hier goed naar mijn zin.”

ANDERE ROL

In het dagelijkse leven werkt Jaap namelijk bij SGS Search in Heeswijk-Dinther. SGS Search is een bedrijf dat gespecialiseerd is in milieu- en veiligheidsadvies, onderzoek en inspectie. Ze bieden diensten aan op het gebied van gevaarlijke stoffen (bodem- en asbestinventarisatie), biodiversiteit (o.a. lucht- en waterkwaliteit), duurzaamheid, en projectmanagement. “Ik heb daar de afgelopen vijf jaar gewerkt als projectleider. Als wij ergens in Nederland onderzoek doen, stuurde ik dat aan. Vanaf 1 maart heb ik een andere functie, namelijk als commercieel adviseur. Dan houd ik me meer bezig met de verkoop en het contact met klanten, een iets andere rol dus. Die functie kwam vrij toen een collega wegging. Op die manier ben ik er in gestapt. Zo simpel is het eigenlijk.”

MARATHON

Jaap pakt, op spaarzame uitzonderingen na, altijd de fiets om naar zijn werk te gaan. “Als ik niet kan fietsen, baal ik daarvan. Ik vind het lekker om te bewegen. Ik laat graag de hond uit met mijn kinderen en ga twee keer per week hardlopen,” zegt Jaap, die daarnaast ook nog één keer per week bootcamp uitoefent. “Vorig jaar heb ik de marathon van Eindhoven gelopen. Dit jaar ga ik die van Amsterdam lopen, en daar moet dus voor getraind worden. Dan heb ik een mooi doel,” zegt hij. Deze passie is pas ontstaan toen Jaap afscheid nam van WHV Loosbroek (inmiddels Sportclub Loosbroek), waar hij zo’n dertig jaar actief was. “Bij voetbal had ik daar eigenlijk nooit last van, de belangrijkste helft, was dan de derde helft. Dat trainen hoefde op een gegeven moment niet meer van mij. Naarmate ik ouder werd, heb ik uitgevonden dat ik die beweging toch wel lekker vind.”

OP GOAL STAAN

Desondanks kent Jaap een mooi verleden bij onze voetbalclub. Jarenlang verdedigde hij het doel van het eerste en tweede elftal van WHV. Velen zullen Jaap dan ook kennen als keeper. “Al begon ik daar pas mee toen ik van de A’s naar de senioren ging, daarvoor heb ik eigenlijk nooit op doel gestaan. Ik stond altijd ergens voorin,” lacht Jaap. “Maar toen hadden ze ineens een doelman nodig bij de senioren. In de F’jes keepte ik wel eens een wedstrijd, dus ik bood aan om op goal te gaan staan. Ik wist dat ik dat wel kon, en Edwin van der Sar begon ook pas op zijn zestiende met keepen,” zegt hij met een knipoog.

GROTE SUCCESSEN

Uiteindelijk keepte Jaap bijna twintig jaar bij de Loosbroekse club. Zijn mooiste sportieve prestaties? “Ik heb nog wel ooit vierde klasse gespeeld, maar voor de grote successen hoef je niet bij WHV te komen voetballen. Het mooiste aan de club was de gezelligheid. Bij de spelers stond presteren niet altijd op één, en dat vond ik altijd het mooiste. Dat het niet altijd zo serieus hoefde. Dingen buiten het voetbal om mis ik wel. Vooral in de laatste jaren bij WHV 2. Toen ik wat ouder was en al die jonge mannen erbij zaten. Die verhalen aanhoren, prachtig vond ik dat. Maar het voetballen zelf, dat heb ik eigenlijk nog geen minuut gemist,” is Jaap eerlijk. 

‘DE BELANGRIJKSTE HELFT WAS DE DERDE HELFT’

BARDIENST DRAAIEN

Toen Jaap stopte met voetballen bleef hij verbonden aan de club, als leider bij het tweede elftal. Zoals gezegd vond Jaap vooral de sfeer belangrijk in zijn tijd bij het voetbal. Zijn mooiste moment beleefde hij daarom ook niet op het veld, maar in de kroegen op Mallorca. Als leider van WHV 2 ging hij met een groot aantal Loosbroekse jongeren mee op selectieweekend. “Daar heb ik twee dagen met een open mond staan kijken. Wat dáár allemaal gebeurde, ik weet niet of we dat hier allemaal in moeten zetten! Van mijn dertig jaar bij WHV, heeft dat selectieweekend de meeste indruk op mij gemaakt. Het was ook nog eens mijn laatste jaar als leider bij de club. Nu kom ik er nog regelmatig om een bardienst in de kantine te draaien, maar dat weekendje Mallorca was toch wel een hele mooie kers op de taart”.  

Tekst: Luuk van Grinsven | Foto’s: Wim Roefs