Dorpsgenoot

Emiel van Menzel

‘Sommige mensen vinden mij ’n beetje druk’

“Ik had een onbezorgde jeugd in Loosbroek” vertelt Emiel van Menzel. Hij werd geboren op vrijdag 13 februari 1976 aan de Donatusstraat 6 en is de tweede zoon van Annie en Bert van Menzel. Hij heeft een broer; Guido, die twee jaar ouder is. Op een goede dag, tijdens het stappen in Uden, ontmoet Emiel de bijna negen jaar jongere Anne Hendriks. Na 29 jaar thuis gewoond te hebben besloot hij zich in te schrijven voor een nieuwbouwproject aan ‘t Vunderke. De loting viel op huisnummer 24 waar ze nog steeds met veel plezier wonen. In de 18 jaar dat ze hier wonen hebben ze twee zonen gekregen, Mees (8) en Remi (6). Anne komt oorspronkelijk uit Mill en in haar huidige baan is ze HR medewerker bij een bestuur voor basisonderwijs in Eindhoven. Emiel werkte 30 jaar lang als automonteur bij Jos van Boxtel. Na een korte periode bij Hurkmans in Heeswijk heeft hij nu zijn plek opnieuw gevonden bij Oostendorp/Jos van Boxtel in Berlicum. 

CREATIEF

Dat Emiel sociaal betrokken is bij de gemeenschap wordt duidelijk als hij over zijn bezigheden begint te vertellen. Hij zit in een aantal carnavalscommissies van de stichting HDL, neemt deel aan de ouderraad van de Albertusschool, zet zich in voor de Kindervakantieweek en voorheen de Bonte Avond. Als het gaat over de vele activiteiten volgt Emiel vaak zijn broer Guido, die in 2019 prins van de stichting HDL werd. Als vanzelfsprekend werd Emiel zijn persoonlijk Adjudant, een fantastische ervaring om nooit meer te vergeten! Zijn moeder heeft hem waarschijnlijk geïnspireerd om vrijwilligerswerk te doen. Zij zorgt al decennialang voor koffie, thee en ranja tijdens de Kindervakantieweek. “Héél Loosbroek heeft ons moeders ranja gehad” vertelt hij trots. “Met haar 75 jaar staat ze nog altijd ranja te schenken voor de jeugd. Daarnaast was ze ook nog actief voor het Oranjecomité en was ze destijds een van de oprichters en voorzitters van Korloo. Goed voorbeeld doet goed volgen dus.”

CABARET

Naast het organisatorische werk voor de Kindervakantieweek en de aansturing van de vele vrijwilligers is Emiel ook graag creatief bezig. Zijn broer Guido bewondert Emiel om zijn levendige fantasie en zijn verrassende gedachtesprongen die ‘m goed van pas komen bij cabaret en Bonte Avond! “Ik vind het jammer dat het organiseren van activiteiten met name voor de kinderen vandaag de dag met steeds meer regeltjes gepaard gaat. De spontaniteit lijdt daar onder,” zegt hij. Tegelijk spreekt hij de hoop en de wens uit dat jongere vrijwilligers het stokje tijdig over willen nemen om ervoor te zorgen dat al die mooie verenigingen en activiteiten blijven bestaan in Loosbroek.

SLAGVELD

Een bijzondere activiteit waar Emiel graag aan deelneemt zijn de ‘culturele weekenden’ waarin hij met gelijkgestemde vrienden de slagvelden van de eerste en tweede wereldoorlog bezoekt. Hij noemt die van Verdun, Luxemburg, Ieper en Oostende. Hij leest graag boeken over dit onderwerp en volgt de podcast ‘Veldheren’ van Peter van Uhm en Mart de Kruif, twee belangrijke Generaals buiten dienst. De fascinatie voor oorlogen is misschien wel ontstaan in zijn jeugd toen Emiel met zijn ouders het oorlogsmuseum in Overloon bezocht; hij vond dat toen ‘superinteressant’ en leerde daar al alles over de Slag om Overloon. De laatste trip die Emiel organiseerde was die naar fort Eben Emuel, een van de grootste fortificaties van Europa gebouwd tussen 1932 en 1935 tussen Luik en Maastricht.

FEESTJES

In de voorbije jaren hebben Emiel en Guido met hun vrienden ook tal van concerten en festivals bezocht. Wat destijds begon met een concert van Oasis in de Brabanthallen werd een soort festivaltraditie van Pinkpop, Rock Werchter, Roskilde, Sziget tot Pukkel- en Paaspop. De groep varieerde van een man of 8 tot wel 22. Hij denkt met veel plezier terug aan die tijd. Een andere hobby van Emiel is mountainbiken en het sleutelen aan zijn fietsen. Hij is een sportieve en lenige kerel. Die ‘lenigheid’ dankt hij aan het feit dat hypermobiel is. Losse gewrichten spreekt men ook wel over, het betekent dat hij bepaalde sporten wel kan doen en andere beter kan laten. “Sommige mensen vinden mij ’n beetje druk en ik moet eerlijk toegeven dat ik aan behoorlijk wat ADHD kwalificaties voldoe.” Ook de kinderen hebben een aardjenaar- hun-vaartje en om te zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen nemen Anne en Emiel hun jongens regelmatig mee naar de bossen of naar musea waar ze op, aan of in dingen kunnen zitten. Waar ze proefjes kunnen doen of dingen mogen maken, zo gaan ze naar Discovery museum Kerkrade, MindMystery in Horst of het Nationaal Militair Museum te Soest. Ze vinden dat geweldig en leren er spelenderwijs een heleboel.

GELUKSVOGEL

Als je op vrijdag de 13e geboren wordt wil dat nog niet zeggen dat je een pechvogel bent. Ondanks de vele ongelukjes die moeder Annie opsomt: een val als kind bij het spel ‘Chinese Muur’ waarbij Emiel z’n arm brak, een val uit een raam, tot 2 maal toe aangereden door een auto en later ook nog een crash met z’n motor. Emiel kan het allemaal navertellen. En met vriendin Anne, kinderen, familie en vrienden voelt hij zich een enorme geluksvogel!

Tekst: Jan van der Spank | Foto: Maddelon Dekkers