dorpsgenoot

Antoinette Huijden

‘Blijven genieten van het leven’

Antoinette Huijden (67) woont inmiddels 42 jaar aan de Pastoor de Grootstraat, in het huis dat zij zelf hebben gebouwd. Ondanks dat bijna alle buren van het eerste uur inmiddels zijn vertrokken, wonen ze hier nog steeds graag.

Van origine komt Antoinette uit Nistelrode. Voor de liefde verhuisde ze op haar 25e naar Loosbroek. Vanuit haar ouderlijk huis ging ze samenwonen, nadat ze eerst trouwde met Cor die geboren en getogen is aan de Dorpsstraat. Met wat goede hulp hadden ze hun huis binnen negen maanden staan. In die tijd werkt Antoinette als ouderenverzorgster in Uden. Zij stopt met werken wanneer hun tweede zoon wordt geboren. Met de geboorte van hun dochter is het gezin vervolgens compleet. Antoinette richt zich nog een paar jaar volledig op de opvoeding, maar wanneer ook de jongste naar school gaat begint het weer te kriebelen.

PIJN IN HET HART

Antoinette krijgt de kans om in een peuterspeelzaal te gaan werken en ontdekt dat ze net zo goed is in het zorgen voor kinderen als in het zorgen voor ouderen. Wanneer haar functie hier komt te vervallen moet ze op zoek naar iets anders. Ze besluit om als gastouder bij mensen in huis te gaan werken. Het eerste gezin waar zij terecht komt heeft vijf kinderen, wat voor Antoinette geen enkel probleem blijkt te zijn. Wanneer de jongste naar de middelbare school gaat moet zij na negen jaar met pijn in het hart afscheid nemen. Maar er volgen nog meer gezinnen, waarbij het aantal kinderen afneemt naar drie en tot slot naar twee kinderen. Ook hier blijft zij respectievelijk elf en negen jaar aan huis komen. Alle gezinnen waar zij komt laten haar niet snel meer gaan. Een paar jaar geleden stopte de zorg bij het laatste gezin en besloot Antoinette om het werkende leven af te sluiten.

DIAMOND PAINTING

Inmiddels is het niet meer voor te stellen dat Antoinette ooit tijd heeft gehad om te werken. Iedere ochtend en vaak ook in de middag maakt zij haar vaste wandeling. Twee keer per week wandelt ze met vriendinnen. Daarnaast liet ze me trots zien dat ze met diamond painting foto’s van haar familie namaakt. Ook gaat ze eens per week zwemmen in Veghel en zingt ze samen met Cor bij het koor. Tot slot zijn ze beiden aangesloten bij de toneelvereniging, waarbij Antoinette niet meer op het podium staat maar achter de schermen haar steentje bijdraagt. En uiteraard brengt ze graag tijd door met haar vier kleinzonen. Samen met Cor wil ze zo lang als het kan aan de Pastoor de Grootstraat blijven wonen en wil ze blijven genieten van het leven wat ze hier heeft opgebouwd.

Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto: Maddelon Dekkers.