dorpsgenoot

Michel Oomen

‘Sommige dingen zijn lastiger dan andere’

Ongeveer 14,7% van alle Nederlanders is laaggeletterd. Dit klinkt misschien als een klein aantal maar stiekem zijn dit toch zo’n 2,5 miljoen mensen. Laaggeletterd zijn wil zeggen dat je moeite hebt met lezen en/of schrijven. Maar dit kan voor sommige mensen ook betekenen dat ze helemaal niet kunnen lezen of schrijven. Dit kan komen doordat ze vroeger nooit de mogelijkheid hebben gehad om naar school te gaan, maar ook door een heftige vorm van dyslexie.

Michel Oomen (55) is een van deze 2,5 miljoen mensen. Door zijn zware vorm van dyslexie heeft hij moeite met lezen en schrijven. Dit is al heel zijn leven zo en hij is daarom gewend sommige dingen anders dan anderen te moeten doen. Schamen doet hij zich er in ieder geval zeker niet voor. “Iedereen heeft wel iets en je kunt er in mijn geval maar beter voor uitkomen,” vertelt hij. Michel woont samen met zijn vrouw Lenie en dochters Iris en Vera aan de Krommedelseweg. Lenie heeft een kapsalon aan huis en Michel is naast professioneel fotograaf ook als zelfstandige werkzaam in de bouw. Michel is namelijk zzp’er. Hij heeft een eigen bouwbedrijf, iets wat misschien niet altijd makkelijk is als je niet kan lezen of schrijven. Lenie helpt hem met het papierwerk zodat dat op orde is. “Maar eigenlijk is het heel erg makkelijk.”

CAMPING DE WILDHORST

Michel is vroeger naar een ‘speciale school’ gegaan, een school waar de leerlingen moeite hadden met leren. Michel heeft eigenlijk nooit echt vervelende reacties gehad vanuit zijn omgeving. “Het helpt heel erg als je er gewoon voor uitkomt en mensen uitlegt wat er aan de hand is.” Sommige dingen zijn lastiger dan andere, boeken lezen zit er niet in maar een Engelse film kijken kan wel. “Ik kan de ondertiteling niet lezen maar de beelden van de film onthoud ik stuk voor stuk.” Michel heeft een aantal jaren geleden een taalcursus gevolgd. Dit heeft hij een tijdje geprobeerd maar hij is hier op den duur toch mee gestopt. “Ik voelde me niet op mijn plek en ik merkte dat het lezen en schrijven er niet op vooruit ging.” Michel komt oorspronkelijk uit Schiedam. Hij heeft Lenie zo’n 32 jaar geleden ontmoet op camping De Wildhorst. Daar was Michel vroeger vaak in de weekenden met zijn ouders toen Lenie op een vrijdag het café binnen kwam lopen. De twee kregen een relatie en zijn een paar jaar later samen gaan wonen in Loosbroek. In hetzelfde huis als waar later hun twee dochters zijn geboren en waar ze nu nog steeds heel gelukkig wonen.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Wim Roefs.