dorpsgenoot

Jan van Lieshout

‘Het is leuk als de juffen zeggen dat de tuin er netjes bij ligt’

Jan van Lieshout (68) is een echte Loosbroekenaar want hij groeide samen met vijf zussen en één broer op aan de Dorpsstraat. Zijn lagereschooltijd bracht hij door op de St. Albertusschool. Jan heeft vooral goede herinneringen aan het speelkwartier. “In de pauze liep ik vaak rond bij het gesloopte huis dat achter de school stond en waar we rustig konden spelen want ik was vroeger vrij verlegen,” vertelt Jan. “Een gebeurtenis die destijds veel indruk op me heeft gemaakt is dat ik samen met andere jongens gevraagd ben om de kist te dragen tijdens de uitvaart van een overleden meisje bij ons uit het dorp. Vanuit haar ouderlijk huis droegen we haar kist in een lange stoet helemaal naar de kerk.”

VERWERKINGSPROCES

Na de landbouwschool in Berlicum kwam Jan thuis te werken op de boerderij die hij later van zijn ouders heeft overgenomen. Ze hielden voornamelijk zeugen en wat vleesvarkens. “Tijdens de varkenspest werden de varkens van ons bedrijf preventief geruimd maar ik was daar vrij nuchter in en heb zelf meegeholpen om ze op de vrachtwagen te jagen. Het schoonmaken van de schuren, nadat alle varkens weg waren, was een soort verwerkingsproces. Er zijn nooit nieuwe varkens in de schuren gekomen want ik ben gaan werken bij groothandel Sligro in Veghel als orderpicker. Daar heb ik allerlei taken gehad en was breed inzetbaar. De laatste jaren was ik actief bij de facilitaire dienst. Mijn afscheidsreceptie viel in het begin van de coronaperiode en hebben we daarom klein gevierd.

DONDERDAGOCHTEND

Samen met zijn vrouw Marian kreeg hij drie dochters: Charlotte, Nathalie en Claudia. Twee dagen per week passen ze op de kleinkinderen die in Loosbroek en Dinther wonen en dat geeft hem veel voldoening. “We halen de kinderen uit school op en nemen ze mee naar ons huis aan de Hekkeslag waar we ze een beetje verwennen en waar ’s avonds iedereen kan mee-eten.” Een grote hobby van Jan is tuinieren en hij is vele uren te vinden in zijn eigen tuin maar ook in de tuin van de basisschool om het onderhoud te doen van de voortuin en alle heggen. “Het is leuk als de juffen zeggen dat de tuin er netjes bijligt.” Elke donderdagochtend is hij, samen met een groep gepensioneerde vrijwilligers, actief om het kerkhof te onderhouden en na afloop wordt er natuurlijk koffie gedronken met een plakje peperkoek.

EUCHARISTIEVIERING

Vanaf de oprichting gaat Jan naar de repetitie van kerkkoor Servanto waarin hij de tenor zingt. Elke 4e zondag van de maand zingen ze met het koor tijdens de eucharistieviering. “De repetitie begint met allerlei zangoefeningen om je stem langzaam warm te maken,” legt Jan uit. “We hebben een jonge enthousiaste dirigente die met ons zowel Nederlandstalige, Engelstalige als Franstalige liedjes oefent. Het het mooiste lied om te zingen vind ik ‘California Dreamin’ omdat we dat met vier partijen zingen. Dat klinkt prachtig.”

Tekst: Chantal Kanters | Foto’s: Wim Roefs