D’ROB EN D’R OVER

Wees ook even stil

5 mei, Bevrijdingsdag, het feest van de vrijheid, het grootste feest dat je kan vieren en toch krijg je er geen vrije dag voor.

Onze vrijheid waren we voor de laatste keer kwijt in de tweede wereldoorlog. En dat we hem nu weer terug hebben, is mede te danken aan een groot aantal tieners die voor onze vrijheid 79 jaar geleden midden in de nacht van een gammele boot de zee in sprongen, om als een malle af te rennen op een Frans strand vol mitrailleurs en mijnen. Dat was nog eens opoffering. Geen 4 daagse werkweek, geen mobiele telefoon, geen laptop van de zaak en een grote kans om de ochtend niet levend te halen. En vergeet de parachutisten niet, die boven ons uit een vliegtuig sprongen om midden in vijandelijk gebied te landen en de weg vrij te maken voor hun kameraden die vanuit België oprukten. Om deze helden te eren en herdenken, en degenen die ervoor en erna hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid zijn we 2 minuten stil op 4 mei. Wees ook even stil om 20.00 uur kijk naar de herdenking op tv of ga even naar buiten en hoor hoe Erik van Haaren op zijn trompet de Taptoe speelt vanaf het kerkhof.

In ons dorp zijn we vrij, vrij om te doen en te laten wat we willen, vrij om te zeggen wat we willen en vrij om het er eens uitgebreid met elkaar over te hebben wat een ander doet en laat. Maar dat je alles mag zeggen wil niet zeggen dat je alles kan zeggen. Dit gezegd hebbende, wens ik jullie een mooie Bevrijdingsdag.