dromen

Iris Oomen

‘Op vakantie gaan is niet voor iedereen simpel’

Iris Oomen (bijna 24 ) is de dochter van Michel en Lenie Oomen en woont samen met haar ouders en zus aan de Krommedelseweg. Ze zou graag willen gaan samenwonen met haar vriend Danny in Oss maar ook voor hen geldt dat de huizenmarkt een uitdaging is tegenwoordig. Ze zouden graag iets willen kopen. “Ik hou erg van de stad en daarom wil ik graag naar Oss,” vertelt ze op de vraag, waar ze dan wil wonen. Iris werkt al bijna 2 jaar bij Orange Bag als allround webshopmedewerkster. Buiten haar werkweek van 38 uur, is ze ook werkzaam als zelfstandige. Ze is nagelstyliste en heeft hiervoor diverse opleidingen gedaan. Ze is na haar middelbare opleiding begonnen aan de kappersopleiding maar daar lag haar passie niet helemaal. Ze is daarna een specialisatie gaan doen als nagelstyliste en heeft hiervoor ook nog een master gedaan. Tegenwoordig is de Biab helemaal de trend in nagelland. Ook hiervoor is Iris op cursus geweest. Deze behandelingen zijn weer meer van deze tijd,  het is een natuurlijk product wat ook verzorging meebrengt.

medicijnen

Als je zoveel werkt moet je ook regelmatig relaxen. De ideale vakantie is voor Iris de zonvakantie, leuke dingen doen en lekker zonnen.  “Mijn droom is nog een keer naar Las Vegas te gaan en wellicht nog een keer naar New York,” daar ben ik samen met papa geweest en dat vond ik fantastisch, ik hou van drukte in de stad.”  Afgelopen jaar heeft Iris al een aantal vakanties achter de rug, zoals naar Turkije, komende zomer gaat ze samen met haar vriend en nog een andere stelletje naar Griekenland. “Skivakanties zijn niets voor mij, ik houd niet van de kou,” was haar reactie op de vraag welke soort vakantie ze niet zou kiezen. Veel jongeren zullen er niet zolang over nadenken hoe het eten in het vakantieland wordt bereidt. Voor Iris is het heel belangrijk om vooraf goed na te denken welke medicatie ze extra mee moet nemen. Helaas heeft ze vanaf haar 17e jaar te kampen met Colitis Ulcerosa, een chronische darmontsteking welke heel heftig reageert op bepaalde stoffen in voedsel. Als ze naar het buitenland gaat moet ze altijd extra medicijnen meenemen om deze gelijk toe te kunnen dienen als het mis gaat. 

momentje

Iris slikt thuis ook elke dag medicatie om ervoor te zorgen dat haar darmen rustig blijven. Wanneer ze haar koffer gepakt heeft moeten er 2 medicijnen paspoorten meegenomen worden. De extra medicijnen zitten in een verzegelde doos. Tijdens de douane controle zijn de koffers van Iris altijd het haasje. “ Ze worden altijd opengemaakt en de zegel wordt verbroken,” zo vertelt ze. Schijnbaar zijn ze nog altijd bang dat ze iets anders meeneemt. Door de jaren heen weet ze goed met haar darmprobleem om te gaan maar het is niet zonder slag of stoot als ze op vakantie wil. En dat ze graag gaat dat is wel duidelijk want na deze zomer staat de volgende reis alweer geboekt in februari naar Egypte. Maar voordat de vakantieperiode aanbreekt heeft ze het nog hartstikke druk, “iedereen wil mooie nagels op de handen maar laten we ook de tenen niet vergeten,” zo vertelt Iris. Als ze nog een momentje overheeft is ze ook nog actief met haar eigen webshop in sieraden en geurtjes. Je ziet wel, ondanks haar darmprobleem kunnen we hier zeker spreken van een bezige bij die hopelijk relaxed gaat landen in Oss waar ze zo graag naar toe zou willen verhuizen.

Tekst: Jozette van den Helm | Foto: Wim Roefs