evenement

Loosbroek draait door

‘Een wereld van verschil’

“Spiritualiteit is misschien een groot woord. Maar ‘Loosbroek draait door’ gaat vooral over thema’s die voor iedereen interessant kunnen zijn.” Dit jaar is het thema: Een wereld van verschil. Mieke Dobbelsteen-De Mol, Ria van der Wijst en Gert-Jan van Heck vertellen hoe zij zelf aankijken tegen het thema en waarom zij met veel enthousiasme deze spiritualiteitsavond weer organiseren. “Het is ooit in 2014 begonnen en inmiddels wordt dit de 6e keer. Het wordt georganiseerd vanuit de kerk maar het gaat zeker niet alleen om de kerk. De onderwerpen gaan over hoe je in het leven staat en we zoeken gasten die iets te vertellen hebben waardoor je als bezoeker aan het denken wordt gezet en je misschien ook je blik verruimt.”

MEER GEZIEN DAN BEDAF

Deze keer zijn er drie gasten uitgenodigd die ieder op hun eigen wijze ervaringen hebben opgedaan in verschillende werelden en culturen. Letterlijk gewoond en gewerkt in een ander land (Papua, Zuid Amerika) maar ook in een andere wereld in de betekenis van een heel nieuwe keuze in je leven. Eén van de drie sprekers stopte met zijn baan bij een commercieel bedrijf om te gaan werken met mensen. Daar vertelt hij 14 oktober over. Hoe hij tot die beslissing kwam en wat het hem heeft opgeleverd. Ook beide andere sprekers vertellen over hun ervaringen met andere culturen, wat ze daarvan leerden en hoe ze daarmee omgaan. Eén van hen combineert de Nederlandse zakelijkheid met de Zuid-Amerikaanse manier van zaken doen. En hoe gaat dat dan en waarom wil hij toch zo graag met die andere cultuur werken? “En twee van de drie sprekers komen bovendien uit Loosbroek. Maar zij hebben inmiddels wel iets meer gezien dan alleen Bedaf.”

BOEIENDE LEVENSVERHALEN

Dit jaar is Mieke Dobbelsteen-De Mol gevraagd om de gesprekken in goede banen te leiden. “Ik heb zelf ook ervaren hoe het is om in een andere wereld en cultuur te zijn en wat dit met je doet en hoe je daarna anders kijkt naar de dingen die wij hier ‘normaal’ vinden. En met mensen in gesprek gaan gaat mij redelijk makkelijk af. Dat heb ik vooral van ons pap geleerd want die was handelaar en daarom kwamen er bij ons altijd heel veel verschillende mensen aan de keukentafel.“ Naast de drie gasten is er ook zang door een groep Loosbroekse jongeren. Ingrid Habraken brengt prachtige eigen gemaakte creaties mee. De avond op 14 oktober begint met inloop vanaf 20.00 uur met gratis koffie/thee en het programma start om 20.30 uur tot 22.00 uur. Na afloop is er een hapje en een drankje en kan iedereen nog wat napraten met elkaar en met de gasten. “Het zijn drie verschillende, heel boeiende levensverhalen. De sprekers gaan vooral in op de waaromvraag van hun keuzes en wij denken dat die verhalen echt voor iedereen interessant zijn om te horen.”

Tekst: Wietske Piek. Foto: Wim Roefs.