evenement

Høken en Hakselen

‘Dit feest organiseren we echt sámen!’


“Ik hou wel van een beetje reuring in het dorp,” bekent Bart van Krieken. “Voor een fisje en biertje ben ik altijd in.” Dat sluit dan mooi aan bij ’s werelds grootste maisfeest op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober in zijn achtertuin. Bart leent maar liefst 9,5 hectare van zijn grond uit aan Høken & Hakselen. Rob Lunenburg is medeorganisator van het event en is enthousiast over de samenwerking met de clubs, vrijwilligers en middenstand uit ons dorp. “Dit is echt uniek, dat kan nergens anders op deze manier. Het feest wordt gedragen door de omgeving en iedereen die er bij betrokken is. Die betrokkenheid én gemoedelijkheid zien we ook bij Bart en Jack van Krieken, waarvan wij het land in bruikleen krijgen. Ze denken in alles mee, ze zijn gewoon ‘hendig’. Dat past precies bij wat wij doen, het kunnen samenwerken op deze manier is echt genieten. Daarbij is het een financieel steuntje voor Sportclub Loosbroek en CV De Kreuge, een win-winfeestje dus.”

HARD WERKEN, HARD FEESTEN

Want het grootste maisfeest ter wereld vindt niet in Amerika of Australië plaats maar ‘gewoon’ in ons dorp! Eind oktober hebben de boeren na vier weken lang 16 uur per dag hakselen de maisoogst van het land gehaald en zullen dit traditioneel groots in boerenstijl vieren: 2 dagen, 20+ muziekacts, 10.000+ bezoekers, méér hakselaars en een mega-camping. De achtste editie van het spectaculaire ‘Høken & Hakselen Weekend Festival’ wordt op festivalterrein De Stoppel gehouden, georganiseerd vóór boeren, maar burgers, buitenlui en overige feestgangers zijn ook van harte welkom. Hard werken, hard feesten! Dat is het motto van Høken & Hakselen. Na zeven eerdere uitverkochte edities wordt ook dit jaar eind oktober weer een geslaagde maisoogst gevierd. Natuurlijk met bier, boerenrock, boerenhumor en braadworsten, maar ook een trekkerrace, boerenbruiloft en dorpskermis.

MISS BOERIN VERKIEZING

Een feest met optredens van Mooi Wark, Henk Wijngaard, Marco Schuitmaker, Outsiders, Meuk XXL, René Karst, Plork en de Aannemers, Beatcrooks, Dansado & De Feestmeester, Steam Sister, Boer Bennie, Stoer en Piraten Power Hour. En natuurlijk is de ‘Miss Boerin Verkiezing’ ook weer van de partij. Er zijn drie titels en bijbehorende prijzen te bemachtigen: Miss Boerin, Miss Høken & Hakselen en Miss Team Agro. Oftewel: de agrarische koningin van Nederland, die van het maïsfeest en de nieuwe ambassadrice van Team Agro NL (een stichting die boeren en tuinders verenigt en promoot). Tickets zijn te koop via de website www. hokenenhakselen.nl.

Tekst: Mathieu Bosch | Foto: Wim Roefs