GERT EN TOON JOSEMANDERS

Tweelingen-nummer

‘We hebben dezelfde mening over alles’

De twee-eiige tweeling Gert (l) en Toon (r) Josemanders, geboren op 18-01-2007, zijn al jaren mijn buurjongens maar ik had nog nooit met ze aan de keukentafel gezeten. Deze tweelingeneditie is een goede reden. Een ‘Ommetje’ met twee zestienjarige jongemannen die voor mij goed uit elkaar te houden zijn.

MAKKELIJK DOELWIT

Vroeger was dat anders, ze leken toen meer op elkaar en ik lette er vooral op wie er wat zei want dat moest Gert zijn. Toon zei niet veel maar keek aandachtig rond. Nu vertellen ze volop, vullen ze elkaar aan en maken samen grapjes. Op mijn vraag of ze een bijzondere band hebben als tweeling antwoorden ze dat ze dat niet zo ervaren. “We hebben wel dezelfde mening over alles!” Maar met hun oudere broer Teus hebben ze dezelfde band. “We hebben veel gespeeld samen, we zijn natuurlijk even oud en kennen elkaar al ons hele leven.” Ze vertellen dat ze met auto’s speelden of loombandjes maakten. Het liefst ’s nachts. “We kropen dan uit ons bed, maar papa en mama hoorden onze voetstappen en stuurden ons dan snel weer terug naar onze slaapkamer.” Ze zaten bij elkaar in de klas tot en met groep 7. Daarna ging Toon in Uden naar school en bleef Gert in Loosbroek voor groep 8. Ze hebben allebei moeite met zich te concentreren. Toon vertelt: “Ik had een tijdje last van depressieve gevoelens en dan was Gert, als mijn tweelingbroer toch een makkelijk doelwit, ik durfde mezelf dan te uiten en je wordt vooral boos op mensen die je mag.”

LOONWERKER EN LERAAR

Op mijn vraag wat ze later willen worden zegt Gert: “Ik weet het nog niet zeker maar ik denk loonwerker of kraanmachinist want ik volg ook al de groenrichting op school.” Toon wil voor de klas. “Ik ben aan het uitzoeken waar ik naartoe wil om onderwijsassistent te worden maar daarna wil ik leraar worden, ik vind het leuk om contact te hebben met mensen.” Hoewel ze nu samen aan de keukentafel zitten bij hun vader aan de Dorpsstraat wonen ze daar niet allebei. Hun ouders zijn een aantal jaren geleden gescheiden en de tweeling ging in eerste instantie met hun moeder mee. Ze verhuisden naar Dinther maar in coronatijd besloot Gert terug te gaan naar Loosbroek. “Daar had ik de ruimte en kon ik meer buiten zijn.” Ze zien elkaar geregeld en gaan dan naar de McDonalds of ondernemen andere uitjes. Ook zijn ze bezig om hun scooterrijbewijs te halen. Dat valt nog niet mee. Ze hebben al eens examen gedaan maar ze moeten in de herhaling. Dat vraagt nog wel wat regelwerk en daarin vult de tweeling elkaar goed aan en met een beetje hulp komt dat goed!  

Tekst: Willemien Manders | Foto: Tamara van Krieken