Gezond

Riek Gijsbers

‘Fietsen is gezond!’

De duofiets biedt juist mensen die niet meer alleen durven of kunnen fietsen de mogelijkheid om er toch nog op uit te trekken en zich buiten te bewegen. Neem de 92 jarige Riek Gijsbers bijvoorbeeld, ze is moeilijk ter been maar fietst maar wat graag op de duofiets nu het weer dat weer toelaat.

Bijna wekelijks fietst ze samen met een vrijwilliger. Riet Bronts is één van de zeven vrijwilligers die klaar staan om met mensen uit Loosbroek fietstochtjes te maken. Riet ontdekte de duofiets in de tijd dat haar man nog op Laverhof verzorgd werd. Als het even kon trokken ze er samen op uit met de duofiets van Laverhof en genoten van het buiten zijn. Haar man leeft helaas niet meer maar het weerhoudt haar er niet van om zich nu als vrijwilliger in te zetten voor het duofietsen in Loosbroek. Sinds 3 jaar beschikt Loosbroek namelijk over een eigen duofiets die door de KBO beheerd wordt. Maar liefst 7 vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen, staan klaar om te duofietsen met eenieder die niet meer zelfstandig kan of durft te fietsen. Het is een mooie tijdsbesteding, je haalt een frisse neus, geniet ondertussen van de natuur terwijl je ook nog een gezellig praatje kunt maken en het is bovendien gratis!

GELUKSGEVOEL

Je bent al gauw een paar uur onderweg en velen vinden het leuk onderweg een pauze in te lassen om gezellig ergens een bakkie te doen. Je kunt natuurlijk ook onderweg aanwippen bij een kennis of familielid, dat mag je zelf bepalen of je laat dat helemaal aan de vrijwilliger over. Of je nu wekelijks, één keer per maand of zomaar een enkel keertje wilt fietsen is helemaal aan jou. Het is niet alleen goed voor je mentale gesteldheid maar vooral ook voor je fysieke gezondheid. Wie regelmatig fietst verkleint het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Fietsen is ook goed voor je gewrichten, het is minder belastend dan bijvoorbeeld wandelen en tijdens de beweging wordt de vloeistof in de gewrichten vernieuwd, je gewrichten worden letterlijk gesmeerd! Uit onderzoek is gebleken dat fietsen een positief effect heeft op het herstel van mensen die een beroerte gehad hebben. Wist je trouwens dat je tijdens het fietsen bepaalde stofjes aanmaakt zoals endorfine en serotonine? Deze stofjes geven je een geluksgevoel. Fietsen in de buitenlucht zorgt er ook nog voor dat je beter slaapt.

KILOMETERS

Ondanks dat er al veel kilometers op de teller staan en de duofiets enthousiaste gebruikers kent zoals Riek Gijsbers heeft de KBO het idee dat er nog veel meer mensen zijn die gebruik zouden kunnen maken van deze gratis activiteit maar er om uiteenlopende redenen niet toe komen om zich aan te melden. Ben je zo iemand of ken je zo iemand? Schroom niet om een afspraakje te maken voor een proefrit! Dat kan eenvoudig met een telefoontje naar Wim Smits tel. nr. 0413-228844 of Toos van Boxmeer tel.nr. 0413-229771

Tekst & Foto: Jan van der Spank