goud van oud

Tob Swelheim

‘Ik vind het heerlijk om de honden uit te laten’

Op een feestje aan de Busselsesteeg in 1973 keken de gasten Tob en zijn vrouw Els elkaar meewarig aan hoe ongelofelijk stom ze waren geweest om in een benzineloos tijdperk een huis te kopen op het platteland. Het was crisis, de benzine was op de bon. En dat terwijl het leven van Tob stond en staat in het teken van reizen en energie.

DE HELE WERELD OVER

Tob Swelheim (84) is geboren in Almelo. Na zijn studie in Delft tot ingenieur begon hij in Zuid-Limburg voor DSM op het laboratorium. Hij hielp daar mee aan het ontwikkelen van kunststoffen. “Dat waren leuke ontwikkelingen, mijn afdeling heeft de huisvuilzak ontwikkeld en de melk- en bierkrat,” meldt hij niet zonder trots. “DSM had fabrieken in Geleen/Sittard, in de mijnstreek. Ik ging werken bij de Technical Service en later bij het marketingkantoor van DSM en Akzo in Zeist. Ik was verantwoordelijk voor de verkoop van bulkkunststoffen, die gingen de hele wereld over. Zodoende ben ik veel in het buitenland geweest. Het heen en weer reizen van Utrecht naar Limburg werd vergemakkelijkt door een plek te zoeken tussen de twee plaatsen in. Mijn vrouw wilde graag wat met paarden en honden. Zo kwamen we 47 jaar geleden in Loosbroek uit.”

BEKEND NIETSDOENER

Uiteindelijk kwam Tob terecht bij de Provinciale Gelderse Energie Maatschappij. Via allerlei overnames is dat NUON geworden. Het energiebedrijf verhandelde elektriciteit en aardgas en was verantwoordelijk voor de netwerken. Hij schopte het tot CEO, de hoogste bestuurder van de onderneming. “In die tijd moest alles commercieel worden, terwijl het daarvoor nog nette nutsbedrijven waren. Ik was er aangenomen om het bedrijf commercieel te maken. Nu zijn handel en netwerken gesplitst,” zegt Tob. Het werkbare leven heeft hij ver achter zich. Wat rest is genieten van het leven. “Ik ben een bekend nietsdoener: Ik fiets, loop, en vind het heerlijk om de honden uit te laten. Ik help soms bij zakelijk dingen voor mensen die dat nodig hebben, dat is liefdewerk.” Tob is altijd geïnteresseerd geweest in politiek. Hij was een van de eerste leden van D66. Een aantal jaren is hij fractievoorzitter geweest van een grote progressieve fractie in een gemeenteraad. Hij is nu nog actief betrokken bij D66 Bernheze.

REIZEN, DAS MOOI

Het reizen bleef. Met regelmaat reist Tob naar het buitenland, soms alleen, soms met familie of vrienden. Hij fietst of wandelt daar. “Als je daar fietst of loopt, kun je stoppen bij een hotel of restaurant, of je kunt een dag niet fietsen en dat is mooi. De vrijheid. Je treft altijd mensen. Mijn vrouw gaat nooit mee, ze is niet van het reizen. Ze vindt alles goed, als ze maar hier thuis kan blijven,” besluit hij lachend.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Wim Roefs.