goud van oud

Ria van der Heijden – van Lieshout

‘Vroeger was je oud als je tachtig werd’

Als oudste van het gezin Van Lieshout groeide Ria samen met vier zussen en twee broers op aan de boerderij gelegen aan de Dorpsstraat 59 in Loosbroek. “We hielpen thuis allemaal mee, zo ging dat vroeger. Met het huishouden, maar ook met het ‘boerenwerk’. Een tijdlang ging ik naar de naailes in Dinther. Vanaf toen naaide ik de kleren voor mijn zussen,” vertelt Ria.

TEVREDEN

In 1967 trouwt Ria met Harrie, die ook aan de Dorpsstraat woonde en samen begonnen ze een boerenbedrijf tegenover het ouderlijk huis van Harrie. “We hadden een fijn, eenvoudig leven wat vooral bestond uit werken, voor het gezin zorgen en in de groentetuin bezig zijn. De groentetuin was echt Harrie’s hobby, maar ik hielp mee met het plukken en verwerken. Ik heb heel wat flodderbonen gepeuld!” Harrie en Ria kregen 3 dochters, 11 kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is op komst. Kleding maken bleef Ria doen, nu voor haar eigen dochters. “Soms gingen we naar Van Tilburg; en hadden we dan iets moois gevonden, dan werd het gepast en tekende ik thuis het model op een kladblok na zodat ik het zelf kon maken.” Veel van de wereld heeft ze niet gezien. “Vakantie was niet zo ons ding. Thuis zijn en een beetje werken vonden we veel leuker dan op vakantie gaan. Soms gingen we een dagje weg, bijvoorbeeld naar de Kienehoef, de Geffense bosjes of naar Slagharen, maar we genoten vooral van de kleine dingen. Toen de kinderen wat ouder waren hebben we samen met vrienden heel wat afgefietst. De fietstassen vol broodjes en koffie en genieten van de mooie natuur.” Tegenwoordig geniet Ria van tv kijken, wandelen, een kaartspelletje of een bezoekje van haar kinderen en kleinkinderen.

GEBROKEN HEUP

In april 2020 overleed Harrie. Hij kwakkelde al langer met zijn gezondheid en kwam na een herseninfarct op Laverhof terecht. Ria ging trouw elke dag om half drie ’s middags naar Laverhof en bleef daar dan tot Harrie in bed lag. “Ik heb zelfs nog een andere mobiele telefoon aangeschaft zodat ik met hem kon videobellen toen ik door corona niet meer naar hem toe mocht.” Inmiddels woont de tachtigjarige Ria alweer enkele jaren aan de Hekkenslag waar ze het prima naar haar zin heeft. “Er is niks wat ik nog zou willen doen,” zegt Ria. “Gezond blijven, dat is het voornaamste! Ik heb al jaren reuma maar dat is met medicijnen redelijk onder controle. Pas heb ik na een val van de fiets mijn heup gebroken. Die is nog wel wat stijf, maar ik loop gewoon rond en ben weer redelijk fit. Vroeger was je oud als je tachtig bent, dat gevoel heb ik nu niet!”

Tekst en foto: Miriam van Dijk.