GOUD VAN OUD

Dineke van der Doelen

‘Ik heb m’n draai weer gevonden’

Dieneke van der Doelen wordt in 1938 geboren in Schijndel. Ze groeit op in een boerengezin, komt uiteindelijk in Loosbroek terecht waar ze nu met haar 8 vogeltjes aan de Molenhoeven woont. Samen met haar drie broers en twee zussen groeit Dieneke op, op een boerderij waar al vroeg mee aanpakken de gewoonste zaak van de wereld was. Vanaf haar dertiende jaar werkte ze iedere dag in Erp bij een gezin met drie kinderen. Het was best ver fietsen maar ze werkte er met plezier. Na een paar jaar mocht ze ook thuis meehelpen in de apotheek van het gezin, waar spullen voor het vee werden verkocht.

EEN EIGEN BOERDERIJ

Op haar vierentwintigste trouwt ze met Jo. Ze werkt dan nog steeds bij het gezin in Erp, maar na haar trouwen stopt ze hier mee. Samen met Jo huurt ze een boerderij in Schijndel, waar ze hun eerste kind krijgen. Ze willen de boerderij graag uitbreiden. De broer van Dieneke adviseert hen om te kijken wat er via ruilverkaveling mogelijk is. Zo komt het gezin terecht aan de Achterdonksestraat in Loosbroek. De wens om nog verder te groeien dient zich enkele jaren later opnieuw aan. Ze gaan naar de andere kant van Loosbroek: aan de Bosschebaan kunnen ze opnieuw verder uitbreiden. Zij houden hier koeien en varkens. Jo geeft de voorkeur aan de varkens. Maar Dieneke houdt meer van de rustige koeien. Ze besluiten om zich vooral te richten op de koeien.

NAAR DE MOLENHOEVEN

Inmiddels is het gezin met twee dochters en een zoon compleet. Wanneer de kinderen nog klein zijn, de twee jongsten gaan naar de basisschool, wordt Jo ziek. Hij wordt niet meer helemaal de oude en heeft niet meer voldoende kracht en energie om de boerderij draaiende te houden. De boerderij wordt verkocht en het gezin komt terecht aan de Molenhoeven. Inmiddels woont Dieneke hier alleen. De kinderen zijn uitgevlogen, al wonen ze nog wel allemaal met hun gezinnen in de buurt, en Jo is helaas 6 jaar geleden overleden. Dat was een verdrietige tijd. Inmiddels heeft Dieneke haar draai weer gevonden. Ze houdt zelf het huis en de ruime tuin bij en zorgt met veel plezier voor haar vogels. Ook fietst ze nog en rijdt ze auto. Twee keer per week gaat ze langs bij haar broer en zijn vrouw in Heeswijk-Dinther. Kortom, ze geniet van het leven!

Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto: Miriam van Dijk.