goud van oud

Riek en Grad van der Heijden

‘We hebben heel goed d’n aard thuis’

Al ruim 83 jaar woont Gerard van der Heijden (iedereen zegt trouwens Grad) aan de Dorpsstraat 69. Hij is er geboren, getogen en nooit meer weggegaan. In 1962 leerde Grad de uit Zijtaart afkomstige Riek van Lankvelt kennen in de danstent op de kermis in Mariaheide en ze werden al gauw een stel. “Ik was de jongste thuis en zoals gebruikelijk nam de jongste het boerenbedrijf over” vertelt Grad. Het ouderlijk huis van Grad, waar ze eerst woonden, stond vijf meter achter hun huidige boerderij, die ze in 2006 nieuw hebben gebouwd. Riek en Grad kregen vier zonen: Willy, Peter, Gert-Jan en René en drie prachtige kleinkinderen. “Afgelopen vrijdag 13 mei zou onze René 45 jaar zijn geworden,” vertelt Riek. “In 1996 heeft hij een noodlottig auto-ongeluk gehad op de Kampweg richting Vorstenbosch. René was nog maar 19 jaar oud. Hij was ’s morgens vroeg op weg naar zijn werk en is nooit meer thuisgekomen. Je leert leven met het verdriet, maar vergeten doe je het natuurlijk nooit. Het lijkt wel of er een deel van je is geamputeerd”.

PACEMAKER

“Elke dag loop ik een rondje over het erf om bij de koeien te gaan kijken, maar sinds onze Willy het bedrijf heeft overgenomen, is het werken op de boerderij minder geworden. De gezondheid laat het trouwens ook niet meer toe,” zegt Grad. Zowel Riek als Grad tobben al een aantal jaren met hun gezondheid. Riek heeft problemen aan haar hart en heeft daarom in 2009 een pacemaker gekregen en Grad kreeg vier jaar geleden een hersenbloeding. Hierdoor hebben ze flink in moeten leveren, maar toch genieten ze nog volop van het leven. “ ’s Morgens een krantje lezen en de puzzels maken. Ik de sudoko en onze Grad de woordzoeker. Ik speel af en toe op het orgel en we zijn veel en graag in de groentetuin te vinden. Voor groente en fruit hoeven we nagenoeg nooit naar de winkel, want we verbouwen veel zelf. Van aardappels tot druiven, maar ook asperges en heel veel tomaatjes,” aldus Riek.

SCHOEFELEN

Riek en Grad zijn nauw betrokken bij de kerk in Loosbroek. Zo schoefelde Grad jaren mee in de parochietuin, helpen ze beiden al 25 jaar met heel veel plezier bij de jaarlijkse rommelmarkt van de kerk, zingt Riek in twee kerkkoren en is Grad 20 jaar lang koster geweest en dat heeft hij met veel plezier gedaan. “Ik startte altijd met een kop koffie bij Antoon en Annie die toen nog in de pastorie woonden,” vertelt Grad. “Hele fijne mensen,” vult Riek aan, “we zijn jaren terug nog een keertje samen met hen naar Friesland geweest met een busreisje. Reizen is trouwens niet echt aan ons besteed. Tegenwoordig durf ik sowieso niet meer ver van huis. We zijn vooral graag lekker thuis. We hebben het heel goed hier, alle ruimte en kunnen doen wat we willen. We hebben echt heel goed d’n aard thuis.”

Tekst en foto: Miriam van Dijk.