goud van oud

Toon (89) en Iet (84) Bosch

‘Het ging ‘vaneiges’, alsof niemand er iets aan kon doen’

Toon en Iet ontmoetten elkaar via familie. Toon vertelt hier graag meer over. “Wij ontmoetten elkaar op een familiefeest. Het ging ‘vaneiges’, alsof niemand er iets aan kon doen. We kregen heel snel verkering, ik was toen 26 en Iet was 21. Dat waren hele andere tijden, na drie jaar gingen we trouwen en kwam Iet mee op de boerderij wonen en werken. Samen met een van mijn broers heb ik in 1963 de koeienboerderij van mijn vader overgenomen.” Iet vult aan: “Voor mij was het best wennen om van Schijndel naar Loosbroek te verhuizen. Loosbroek is een stuk kleiner en ik kende hier nog niemand. Bovendien hielp ik mijn moeder nog veel mee in huis. Toen onze dochter Marietha werd geboren, nam ik haar nog regelmatig mee op de fiets naar Schijndel. Een jaar later kregen we Marco en drie jaar later werd Eric geboren.”

Ontwikkelingen

Toon vertelt over de ontwikkelingen van de boerderij: “Wij wilden graag uitbreiden maar dat kon hier niet. Daarom kochten we een stukje verderop in Nistelrode een nieuwe boerderij, samen met onze zoon Marco. Hier konden we wel uitbreiden. Tot mijn 85e fietste ik hier dagelijks naar toe om mee te helpen. Sindsdien doe ik niet veel meer. Onze zoon Eric is timmerman en heeft 23 jaar geleden onze woning verbouwd. Er werden twee woningen gemaakt, Eric woont met zijn Sandra naast ons.” Toon lacht: “Hier hoopten we tien jaar mee vooruit te kunnen, maar dat zijn er alweer 23 geworden”. Iet: “Het is fijn dat Eric altijd dichtbij is, maar we doen nog alles zelf. Alleen het gazon, dat wordt voor ons gemaaid. Ik rijd nog zelf auto, doe het huishouden, houd de moestuin bij en ik zorg voor het eten.”

Huwelijksfeest

Tot groot plezier van Toon en Iet zijn alle kinderen in de buurt gebleven. Iedereen komt nog steeds regelmatig bij hen over de vloer. Ondanks dat de acht kleinkinderen tussen de 19 en 28 jaar zijn en inmiddels eigen levens hebben opgebouwd, komen ook zij nog steeds regelmatig op bezoek. Iet: “En zij hebben natuurlijk ons 60-jarig huwelijksfeest met ons gevierd. Met familie en vrienden hebben we de middag bij Kerkzicht doorgebracht.“ En daarmee heeft het diamanten bruidspaar weinig meer te wensen. Toon is vooral heel dankbaar dat hij hier aan de Loosbroekseweg kan blijven wonen: “Ik heb 70 jaar met veel plezier in het koor gezongen, totdat ik door een oogaandoening de bladmuziek niet meer kon lezen. En we hebben samen mooie reizen gemaakt. We zijn in Israël, Portugal, Griekenland en Oostenrijk geweest. Daar hebben we mooie herinneringen aan. Nu ben ik vooral nog heel blij dat ik nog steeds op deze plek kan wonen.”

Tekst: Maaike van de Langenberg | Foto: Tamara van Krieken