goud van oud

Marinus van Helvoort

‘Als je veel van huis bent, loop je je vrouw ook niet in de weg’

Marinus van Helvoort (85) is geboren en getogen in Loosbroek. Hij was de vierde in een gezin van acht kinderen. Marinus woonde 73 jaar aan de Hanenbergsestraat, en alweer 12 jaar aan ‘t Vunderke. Hij is 61 jaar getrouwd met Dineke, samen hebben ze 4 kinderen en 11 kleinkinderen.

UITVINDER

Marinus begon zijn werkzame leven met het langs de deuren gaan met een groentekar. Zo kwam hij ook in Vinkel waar hij zijn Dineke veroverde met een ‘eppelke’. Na een carrièreswitch maakte hij de overstap naar de DMV in Veghel waar hij 40 jaar zou werken. Een vooraanstaande zuivelcoöperatie in de regio. Van zakkendrager werkte hij zich op tot bedrijfsleider en spil in het bedrijf. “Ik was er een soort uitvinder, ze hebben miljoenen verdiend met mijn ideeën,” weet hij. Op 60-jarige leeftijd ging hij met pensioen. In 2008 besloten ze naar ‘het durp’ te gaan verhuizen om wat kleiner te gaan wonen. Het huis aan de Hanenbergsestraat werd verkocht en daarna door de koper meteen met de grond gelijkgemaakt en als puin in de oprit verwerkt. Er verrees een wat te modern huis volgens Marinus. “Ieder zijn smaak maar ik vind het niet zo passen. Als ik er nog eens langs rijd vind ik het echt jammer dat ‘ons’ huis weg is. Maar het is de tijd, alles verandert en we hebben het goed in ons huis, een mooi plekje met alle vrijheid.” Achter de geraniums zitten is er voor Marinus niet bij. “Ik ben graag bezig. Ik was vroeger nooit thuis. Ach, als je veel van huis bent, loop je je vrouw ook niet in de weg,” lacht hij. “Ik heb in bijna alle besturen gezeten die Loosbroek rijk is. Vroeger bij de wandelclub en de Jong Boerenstand, later in het Kerkbestuur, Schoolbestuur, Stadsgewest, FNV en van Den Hoek. Nu zit ik nog in het bestuur van het kerkkoor en ben ik actief voor de rommelmarkt en het kleren ophalen voor de kerk. Ik help graag een bietje.”

VRIJWILLIGER

In november werd nog bescheiden gevierd dat hij, samen met zijn kamereraad Toon Bosch, 70 jaar lid was van het Loosbroeks kerkkoor. “Ik was ooit bij drie koren, nu zijn dat er nog twee; twee keer in de week repetitie en op zondag in de kerk zingen. Maar het is een stille tijd geworden.” Op zijn agenda staat: maandag repetitie kerkkoor, dinsdag fietsen maken bij Bertje van Erp, woensdag helpen bij Laverhof en donderdag eten ophalen bij Laverhof voor een aantal bewoners van Den Hoek. Tussendoor verzorgt hij nog rondleidingen bij de museumboerderij. “Nu ben ik meer thuis en help ik in de huishouding. We doen samen boodschappen. En ik heb bij mijn zoon in Loosbroek nog 100 m2 groentetuin. Dat is mijn hobby, altijd geweest. Ik teel er zeventien verschillende soorten groenten voor mijn hele gezin. En alles biologisch natuurlijk. Wat niet opgaat vriezen we in. Verder komt het leven met de dag. We zijn nog goed gezond, je hebt er eigenlijk geen erg in dat je ouder wordt. We hebben een mooi leven gehad met weinig tegenslagen. En van klagen worde nie beter.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Gido Boets.