goud van oud

Fien van de Braak

‘De buurt zegt altijd dat ik honderd word’

Als er iemand in Loosbroek op hoge leeftijd vaardig is met haar Ipad dan is het Fien van de Braak (86). Dagelijks leest ze hierop haar mail , skypet met haar kinderen en kleinkinderen en speelt allerlei gezelschapsspelletjes. Fien is geboren op de Rakt in Nistelrode en was het elfde kind in een rij van veertien. Na de lagere school ging ze naar de huishoudschool voor het leren van allerlei huishoudelijke vaardigheden. Maar het liefst hielp ze mee op de boerderij. ’s Morgens de koeien melken en daarna op het land werken. “Vroeger zeiden ze tegen mij dat ik met een boer had moeten trouwen.” Maar Fien trouwde in 1962 met haar Piet die werkzaam was bij de Rijkswerkplaats. “Piet heeft ons huis aan de Dorpsstraat helemaal alleen gezet,” vertelt Fien trots. In de eerste huwelijksjaren maakte Fien als thuiswerker wel tien jurken per dag voor de confectie. “Ik hoefde de geknipte lappen alleen maar in elkaar te zetten en kreeg daarvoor 1 gulden per jurk. Maar dat mocht niemand weten. Ut war skant da ge gingt werke, da hurde nie.”

FAMILIEDAG

Samen kregen ze drie kinderen Jan, Petro en Roze en negen kleinkinderen. Hun zoon Petro kwam op 17-jarige leeftijd door een bedrijfsongeval om het leven. Dat zorgt tot op de dag van vandaag voor veel verdriet bij het gezin van de Braak. “De vrienden van Petro zijn nog steeds vrienden en dat is zo fijn. Na het overlijden van Piet en Petro heeft het hele dorp meegeleefd. Daar hebben we veel steun van gehad.” Elk jaar vindt er tijdens de Meerkampdag van WHV een wedstrijd om de Petro van de Braak-trofee plaats tussen de jeugdleiders/ trainers en het team van JO-19. Toch vindt ze ook nog tijd om te genieten, vooral als het hele gezin bij elkaar is tijdens de jaarlijkse familiedag. Dan wordt er lekker gegeten, gedobbeld en spelen ze een quiz die door de kleinkinderen in elkaar is gezet.

SCHROBBELÈR

“Mijn gezondheid is nog goed en ik gebruik geen medicijnen. De buurt zegt altijd dat ik honderd word,” lacht Fien. Haar vijfentachtigste verjaardag is uitbundig gevierd bij zaal Kerkzicht. “Ik drink bij een feestje of bezoekje nog graag een glaasje Schrobbelèr, een kruidenlikeur. Ik heb zelfs een rondleiding in de Schrobbelèrfabriek in Tilburg cadeau gekregen. Als de corona voorbij is gaan we, ik kan niet wachten.” Elke donderdagmiddag komt haar vriendin Hanna (12) voor een praatje en een spelletje. “Hanna verzint elke keer iets leuks en ik krijg ook vaak originele cadeautjes maar met kerst heb ik haar een vriendenboek gegeven.” Dagelijks maakt Fien een ommetje door de buurt en fietst een kwartiertje op haar hometrainer. Ze kijkt uit naar een mooi voorjaar zodat ze weer een klein rondje kan fietsen door Loosbroek.” Naar de winkel hoef ik niet want mijn dochter Roze brengt de boodschappen mee. Zo fijn dat die naast me woont. Ze houden me van alle kanten in de gaten.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Jan Gabriels.