Grenzeloos

Familie Castelo

Van Portugal naar Loosbroek Aan de Dorpsstraat woont de Portugese familie Castelo. De vriendelijke Maria Raquel vertelt, samen met zoon Pedro Miquel, over haar gezin en de komst naar Loosbroek. Het klimaat in Portugal is perfect, de natuur is prachtig en het eten is heerlijk. Maar het leven is ook zwaar, vooral financieel had de familie Castelo veel zorgen. Vijf jaar geleden besloot Rui Miguel, de man van Raquel, om naar Duitsland te vertrekken. Daar vond hij een baan zodat er meer financiële zekerheid opgebouwd kan worden. Raquel kan er niet aan wennen om alleen te zijn met haar kinderen. Wanneer er kanker bij haar wordt geconstateerd en Rui zijn baan verliest door corona besluit hij terug te keren naar zijn gezin.

VERHUIZEN

In 2021 gaat het weer beter met Raquel dus Rui zocht opnieuw een beter betaalde baan. Maar Rui en Raquel willen wel bij elkaar blijven. Portugese vrienden van het gezin wonen aan de Dorpsstraat in Loosbroek en gingen verhuizen naar Schijndel. Zij boden hun woning aan en er werd voor Rui een baan geregeld bij CAN-PACK in Helmond. De familie Castelo maakt dankbaar gebruik van dit aanbod. In februari 2021 vertrok Rui naar Loosbroek. Een maand later reisde zoon Leandro Miquel (21) zijn vader achterna, samen met zijn vriendin. Beiden vonden een baan in Tilburg. Tot slot kwamen Raquel en zoon Pedro Miquel (11) in juni naar Loosbroek. Het gezin is weer compleet.

DANKBAAR

De familie Castelo vindt steeds beter haar draai in Loosbroek. Ze zijn dankbaar voor het feit dat ze met vijven samen in Loosbroek kunnen wonen. Raquel voelt zich gezond en is gelukkig. Zoon Pedro gaat naar school in Eindhoven. Hier krijgt hij de juiste begeleiding om goed te kunnen integreren. In het begin moest hij wennen aan Loosbroek, maar inmiddels is zijn Nederlands verbeterd en vindt hij steeds beter aansluiting bij zijn Loosbroekse leeftijdsgenoten. Raquel heeft een baan gevonden in Sint-Oedenrode. Zij zorgt ervoor dat vakantiewoningen helemaal op orde zijn voor toeristen. Dit werk deed ze in Portugal ook en ze doet dit met veel plezier. Het liefst zou ze meer gaan werken. Maar ze moet zoon Pedro iedere dag naar school brengen en weer ophalen waardoor er weinig tijd overblijft.

TOEKOMST

Raquel is enig kind en mist haar ouders in Portugal. Zij zijn 67 en 73 jaar oud. Het liefst zou zij haar ouders naar Nederland halen. Echter haar moeder is nooit buiten Portugal geweest en wil dat graag zo houden. Dus nu bellen ze iedere dag. Ondanks het gemis, hebben ze het goed naar hun zin hier en genieten ze van de vriendelijke mensen. Door hun huidige salarissen zijn er geen financiële zorgen meer en voelen ze zich veilig. Raquel geniet van de natuur en de koeien wanneer ze de straat uitloopt. Met wat ze nu heeft is ze helemaal gelukkig. Uiteindelijk komt er toch nog een klein verbeterpuntje: ze hoopt dat zoon Pedro zich nog meer thuis gaat voelen en gelukkiger gaat zijn in Nederland. Dan hebben ze echt niets meer te wensen.

Tekst: Maaike van de Langenberg. Foto: Gido Boets.