groene vingers

Darsih Vermeulen

‘Elke ochtend loop ik als eerste een rondje door de tuin’

“Mijn moeder had ook groene vingers. Zij had een hele collectie orchideeën, een grote oleanderboom en allerlei bloemen. De bougainville was haar lievelingsbloem.” Aan het woord is Darsih Vermeulen-Pandjoel die in de zestiger jaren opgroeide in Indonesië. Haar vader was burgemeester van Jakarta en zij was de jongste van 16 kinderen. “Ik mocht helpen in de tuin maar ik had toen niet zo’n interesse. Ik was vijftien. Een puber. Ik had nooit gedacht dat ik later zo van tuinieren zou gaan houden.”

GEKNIPT EN GESCHOREN

Als jonge vrouw van 22 jaar werkte Darsih in een hotel in Jakarta en daar ontmoette zij Bob Vermeulen, die daar voor zijn werk logeerde. “Ik was op mijn vrije dag met vriendinnen aan het zwemmen en Bob vroeg of ik met hem uit eten wilde. Ik zei eerst nee, maar mijn vriendinnen zeiden dat ik het wel moest doen. Maar hij zag er uit als een hippie, met een baard en lange haren. Toen ben ik naar hem teruggelopen en heb ik gezegd dat ik mee uit eten wilde als hij naar de kapper zou gaan. En toen ik die avond naar het restaurant ging, liep ik hem eerst voorbij. Want hij was inderdaad geknipt en geschoren.”

NEDERLANDSE KLIMAAT

Met een brede lach vertelt Darsih over de tijd waarin zij Nederlands leerde, haar schoonouders ontmoette en kennismaakte met het Nederlandse klimaat. “De eerste keer dat ik hier kwam was in november. Koud en alle bomen waren kaal. In de loop van de jaren ben ik de seizoenen juist gaan waarderen en van mijn schoonvader heb ik mijn passie voor tuinieren gekregen. Hij had een grote tuin en hij kweekte ook allerlei soorten fuchsia’s.”

MIJN HAPPY GARDEN

Op 12 maart 1981 trouwde Darsih met Bob en aanvankelijk woonden zij een tijd in Veenendaal en in Nieuwerkerk a/d IJssel. Toen Bob voor zijn werk langere tijd in Rosmalen moest zijn, gingen zij op zoek naar een huis in Brabant. “De makelaar zei: ‘Ik heb een huis in Loosbroek, met een grote tuin.’ Maar Bob en ik zeiden: ‘Waar ligt Loosbroek?’ En onderweg ernaartoe hebben wij twee keer aan mensen de weg moeten vragen. Maar toen wij bij Jan en Sjan van den Berg in de Pastoor de Grootstraat binnenkwamen, wisten wij meteen dat dit ons huis zou worden. Wij wonen hier nu sinds 1996 en in de loop der jaren heb ik al van alles uitgeprobeerd in de tuin. Elke vrijdagavond kijk ik naar Gardeners World op de BBC. Daar leer ik heel veel van. En elke ochtend loop ik als eerste een rondje door de tuin. Even kijken wat er groeit en bloeit; welke vogels waar zitten. Ik heb allerlei planten en bloemen door elkaar. Het is echt mijn Happy Garden!”

Tekst: Wietske Piek | Foto: Gido Boets