Groeten uit Laverhof

Annie en Antoon van Santvoort

‘Het is goed zo, maar ons hart ligt in Loosbroek’

Annie en Antoon van Santvoort-Blommers wonen sinds 19 september 2019 in de woonunits op Karmijn. De gezondheid van beiden liet het eigenlijk ook niet langer toe om in hun geliefde pastorie in Loosbroek te blijven wonen.

Antoon groeide op aan de Turfweg in Loosbroek. Hij was de op één na jongste in een gezin met 5 jongens. Hij leerde in Uden voor timmerman en heeft maar liefst 40 jaar in de bouw gewerkt voor diverse bedrijven. Annie’s wiegje stond op de Kameren in Heeswijk en ze groeide op met een oudere zus en jongere broer. Haar passie was de modevakschool, later haalde ze haar coupeuse diploma. Ze heeft verschillende jaren in een modezaak in Den Bosch gewerkt.

Antoon en Annie leerden elkaar kennen in de danstent bij Kuipers in Heeswijk en na een verkeringstijd van 4,5 jaar, trouwden ze in oktober 1965. Ze gingen wonen aan de Krommedelseweg waar de ouders van Antoon maar liefst 9 jaar bij hen inwoonden. Dit hebben ze allebei altijd als heel prettig ervaren. Zeker toen zoon Hans en dochter Antonie waren geboren. Later, toen opa en oma waren verhuisd, werd het gezin nog uitgebreid met hun jongste dochter Josine. Maar kleine kinderen worden groot en er kwamen maar liefst 8 kleinkinderen. “Guus, de oudste van ons Josine, brengt nu ook d’n Dorus rond,” vertelt Annie trots. “Toen de kinderen het huis uit waren, hebben we samen vele gelukkige jaren gekend in de pastoriewoning naast de kerk.” Antoon was op en top koster en Annie verzorgde de administratie van diverse activiteiten in en rondom de kerkgemeenschap. Ze genoten in deze jaren van alle aanloop die er kwam en stonden midden in het leven. “In Loosbroek waren we altijd bezig,” gaat Annie verder. “Heel fijn was het dat Antoon zijn moestuin bij Josine kon aanhouden. Een hobby waar hij heel veel tijd in heeft gestoken.”

NOG STEEDS MOOIE MOMENTEN IN HET LEVEN

In 2015 ontvingen ze beiden een Koninklijke Onderscheiding tijdens de lintjesregen. Dat was een enorme verrassing en de kroon op het vele werk dat ze beiden verzetten voor de parochie Loosbroek. In datzelfde jaar hebben ze ook hun 50-jarig huwelijk mogen vieren. Helaas liet de gezondheid van het echtpaar al geruime tijd te wensen over en daarmee kwam dan ook de beslissing om naar Laverhof te verhuizen. In het begin kon Annie zich nog binnenshuis met een rollator redden maar dat lukt nu helaas niet meer. En ook Antoons beenprothese is inmiddels vervangen en dat is dan weer opnieuw een gewenningsproces. Maar er blijven gelukkig ook nog steeds mooie momenten in hun leven. Antoon is in november 80 jaar geworden en Annie hoopt dat eind juni te worden. Tevens zijn ze in oktober 55 jaar getrouwd. Iets moois om naar uit te kijken in deze moeilijke tijd. “Dit is ons leven voortaan, dat weten we, het is goed zo, maar ons hart ligt in Loosbroek,” besluit Annie.


Tekst: Caroline Lunenburg. Foto: Fam. van Santvoort.