groeten uit laverhof

Frans en Corry Ooms

‘Als we ons bed uitstapten stonden we meteen buiten’

Volgend jaar zijn Frans (86) en Corry (86) Ooms 60 jaar getrouwd. “En dat gaan we zeker vieren, bij leven en welzijn. Maar hoe dat weten we nog niet. Misschien in een klein zaaltje hier in Laverhof,” bedenkt Corry.

SINT-BERNARDSHOND

Het echtpaar woont sinds drie jaar in een woonunit op Karmijn en hebben het er prima naar hun zin. Al was het even wennen. “We woonden in Loosbroek achteraf en als we ons bed uitstapten dan stonden we meteen buiten. Ik ging dan eerst ons paard een boterham geven”, herinnert Frans zich. “En onze oude blinde Sint-bernardshond kon niet mee naar Laverhof. Die hebben we moeten laten inslapen,” vertelt Corry. Frans had op Laverhof meteen vriendschap gesloten met Toontje van Gemert, hun overbuurman, helaas is hij overleden. “We missen hem nog heel erg.”

WATERSNOODRAMP

Corry is opgegroeid in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee en heeft als katholiek meisje zowel de Tweede Wereldoorlog als de Watersnoodramp van 1953 meegemaakt. Ze heeft er nu nog last van dat de zwaar gereformeerde dominee de Brabantse kermissen de schuld gaf van de ramp. Veel kinderen uit haar klas waren namelijk verdronken en dat kan, volgens Corry, nooit een vloek van God zijn geweest zoals de dominee beweerde. Ze leerde Frans kennen in het café tijdens de kermis van Steenwijk. Frans groeide op in De Heen vlakbij Steenwijk waar hij zijn ouders van jongs af aan hielp in de smederij. Samen hebben ze zesenvijftig jaar gewoond in het karakteristieke huisje aan de Nistelrodensedijk 8 waar hun kinderen Gerdie en Johan zijn opgegroeid.

KORENBLOEMEN

Frans vond werk bij een transportbedrijf. “Ze wilden me eerst nergens aannemen, want ik kwam hier niet vandaan,” vertelt Frans. Ook moest het stel erg wennen aan het Brabants dialect. “Een vrouwtje uit het dorp vroeg aan mij ‘hedde den aard al’? Ik dacht dat ze bedoelde of we een kachel of open haard hadden, dus antwoordde ik: “nee, die heb ik nog niet”, lacht Corry. In Loosbroek genoten ze van de ruimte, de rust en de natuur. Vooral van de vele veldbloemen als margrieten, klaprozen en korenbloemen. Frans was veel buiten te vinden bij zijn Friese paarden, de schapen en de lammeren en druk in de weer met hout voor de kachel. Corry besteedde veel tijd aan het oppassen bij hun kleinkinderen in Dinther en twee keer per dag werd er minstens vijf kilometer gewandeld met hun hond.

COUNTRYMUZIEK

De oud-Loosbroekenaren vermaken zich prima op Laverhof. Zo luisteren ze graag naar country- en westernmuziek en ze kijken samen veel televisie. Corry houdt van lezen en dan alles wat met geschiedenis te maken heeft. En Frans buurt graag met ‘de jonge meiden’. Samen maken ze tweemaal daags een wandeling, drinken ze koffie en lezen de krant.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.