groeten uit spanje

Pleun van den Helm

‘Hace demasiado calor para preocuparse’

Pleun van den Helm (19), woont op kamers in Tilburg en in het weekend bij haar ouders aan de Krommedelseweg. Deze zomer verruilde ze ons kikkerlandje voor het zonnige Malaga in Spanje, waar ze een cursus Spaans volgt. “Vorig jaar behaalde ik mijn havo-diploma en besloot rechten te gaan studeren, maar ik kwam er al gauw achter dat daar mijn toekomst niet ligt. Ik stopte met mijn studie en heb de rest van het schooljaar gewerkt bij de Dagwinkel en de GGD. Het leek me leuk om in dit jaar nog iets ander te doen dan alleen werken. Dat werd een cursus Spaans in Malaga. Een mooie voorbereiding op de opleiding Journalisitiek, waarmee ik in september ga starten én Spaans is een hele mooie taal,” vertelt Pleun enthousiast. “Ik woon op de campus en heb daar elke schooldag een halve dag les. De opleiding is helemaal Spaans. Wanneer je bijvoorbeeld een vraag stelt in het Engels, krijg je in het Spaans antwoord. Dat is heel intensief, maar je leert er veel van. Elke week krijgen we een toets en wanneer je deze haalt, ga je weer een niveau omhoog. Ik ervaar hier het beste van twee werelden,” geeft Pleun aan. “Het is de perfecte combinatie van studeren en gezellig de stad in, op stap en naar het strand. Het is een hele leuke groep met mensen van allerlei nationaliteiten. Je sluit hier snel vriendschappen en leert elke dag nieuwe mensen kennen.”

IK ERVAAR HIER HET BESTE VAN TWEE WERELDEN VERSCHILLEN MET NEDERLAND

“Het grootste verschil met Nederland is, denk ik, dat alles hier rustig aan gaat. Als de les om negen uur begint, dan start deze pas echt om kwart over negen en wanneer je om acht uur gereserveerd hebt in een restaurant, ben je blij als je om half negen aan tafel zit. We zeggen hier dan ook vaak ‘hace demasiado calor para preocuparse’ (het is te warm om je druk te maken). Ik vind het mooi dat iedereen elkaar hier zo in zijn waarde laat en veel dingen wat gemakkelijker loslaat. Dat wil ik graag mee terug nemen naar Nederland. En de zon schijnt hier natuurlijk altijd, daar word je toch vrolijk van! Behalve papa, mama, mijn beste vriendinnen en de hond mis ik niet zoveel aan Nederland. Het is hier fantastisch. Alhoewel, een koele kamer zonder het gesnurk van mijn kamergenootje zal straks weer fijn zijn,” lacht Pleun.

ONTDEKKINGSREIS

Ze is van plan nog veel vaker naar het buitenland te gaan. “Tijdens mijn studie Journalistiek zal ik ook een deel van mijn opleiding in het buitenland gaan doen en het lijkt me leuk om eens écht helemaal alleen op reis te gaan. Nu merk ik dat je veel gericht bent op de cursus en je studiegenoten en er veel door EF, de organisatie waarbij ik de studie volg, geregeld wordt. Het lijkt me geweldig om zelf op ontdekkingsreis te gaan en de cultuur van het land echt te leren kennen. Uiteindelijk wil ik graag correspondent worden in het buitenland, maar nu geniet ik nog even van Malaga. Een prachtige stad die een plekje in mijn hart heeft gekregen.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: privébezit