Handel en wandel

Dirk Buijs

‘Ik wil mensen graag vórt helpen’

Waar kun je in Loosbroek je kapotte wasmachine, droogtrommel of vaatwasser laten repareren? Precies, bij Dirk Buijs (83) aan de Krommedelseweg.

Dirk is opgegroeid aan de Venhof in een protestants gezin met acht kinderen. “We kregen op woensdagmiddag catecheselessen in de Dintherse kerk. Omdat de lagere school hier elke dag begon met een godsdienstles hoefden wij pas om 9.30 uur op school te zijn. Klasgenootjes zeiden: ‘Ik wou dat wij thuis ook protestants waren.’ Op zijn twaalfde kreeg hij, samen met zijn vader, een motorongeluk. “De zijstandaard van de Harley bleef hangen in een bocht. Daardoor zijn we tegen een boom geknald. Mijn vader verbrijzelde zijn knieschijf. Ik kreeg een ontsteking aan mijn ruggenwervel. Toen ik beter was moest ik meehelpen op de boerderij. Ik vond het niet leuk en was blij dat mijn broer Henk het werk later overnam.” Vanaf zijn zestiende werkte Dirk twintig jaar lang bij KALO. Daar deed hij het onderhoud en de verkoop van weide afrastering. Daarna was Dirk bij een loodgietersbedrijf verantwoordelijk voor het loodgieten, verwarmingsonderhoud en dakdekken. Later werkte hij bij een grondboorbedrijf in Haaren waar hij putten boorde voor drinkwater.

MOTORONGELUKKEN

Zijn vrouw Els ontmoette Dirk bij een uitwisseling met de protestantse toneelgroep uit Asten. Samen hebben ze zes jaar verkering gehad voordat ze trouwden en hun intrek namen in een verbouwd schuurtje achter de ouderlijke boerderij op Venhof. Later vonden ze hun huidige huis aan de Krommedelseweg waar ze hun zonen Henk, Erik en Bart hebben zien opgroeien. Het gezin Buijs draagt een groot verdriet nadat zoon Erik op vierentwintigjarige leeftijd verongelukte. “Hij ging een rondje toeren op de motor van zijn broer. Hij woonde nog maar veertien dagen op z’n eigen,” vertelt Dirk geëmotioneerd. Nadat zoon Henk een nieuwe motor kocht, kreeg ook hij kort daarna een motorongeluk. “Maar hij heeft het er gelukkig goed vanaf gebracht.”

BOODSCHAPPENBUS

Dirk heeft een garage vol met onderdelen van wasmachines, droogtrommels en centrifuges. Hij heeft een voorkeur voor het merk Miele. “Ik wil mensen graag vórt helpen met een kapotte machine. Maar de nieuwste machines zijn zeer elektronisch. Die zijn haast niet meer te repareren,” legt Dirk uit. Dirk vult de dagen als chauffeur op de boodschappenbus van ONS Welzijn. Hij knutselt aan huishoudelijke spullen in het repaircafé en schoffelt het protestants kerkhof in Dinther. Hij kijkt uit naar de zomer. Samen met zijn Els heeft hij een vakantiehuisje geboekt in Esbeek. “Het is daar gruwelijk gemoedelijk. Ik vat een gieter en ga de bluumkes water geven op de camping. En ik neem mijn gereedschapskist mee. Dan kan ik daar wasmachines schoonmaken en onderhouden,” lacht Dirk.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs