Handel en wandel

Michel Roefs

‘Denk je alles op orde te hebben, moet je opeens opnieuw beginnen’

Geboren en getogen in Loosbroek gaat net niet op voor Michel Roefs (54). Zijn wieg stond in Heerlen. Op bijna tweejarige leeftijd werden hij en zijn tweelingbroer Louis geadopteerd door Wim en Doortje Roefs.

Het was een wat rare start geeft hij toe. “Ik ben qua geboorte geen echte Loosbroekse en geen echte Roefs. Toch voel ik me hier echt thuis en voelen mijn adoptieouders als mijn echte ouders. Met mijn biologische ouders heb ik nooit meer contact gehad. Ook geen behoefte aan.” Het levenspad van Michel ging niet bepaald over rozen. Met name het vreselijk ongeval van zijn vader in 1981, hij verloor een deel van zijn been, maakte grote indruk. Vanaf toen stond het leven in het teken van zorgen. “We hadden een zogenaamd gemengd bedrijf, met varkens en koeien. Mijn vader lag lang in het ziekenhuis, mijn broer en ik waren vijftien en moesten na schooltijd vol aan de bak.” Het gezin werkte zich samen langzaam uit de problemen. Michel vond zijn grote liefde, trouwde en samen kregen ze drie kinderen, Rick (22), Martijn (19) en Tessa (17). Maar niet veel later sloeg opnieuw het noodlot toe.

BIERTJE DRINKEN

Michel was na zijn opleiding aan de lagere– en middelbare landbouwschool aan de slag gegaan bij Varkens KI in Keldonk als dierenverzorger. Een aanval van een beer zorgde voor ernstig knieletsel waarna hij, 25 jaar geleden, volledig werd afgekeurd. Opnieuw brak een moeilijke tijd aan. Zijn hobby’s, paarden en fotografie hielden hem positief. “Vooral het fotograferen voor de Mooi Bernheze Krant is een fijne uitlaatklep. Je komt op plaatsen waar je normaal geen toegang hebt en je hoort en ziet van alles. Het verbreedt je kijk op de wereld. Ik ben lid van de plaatselijke fotoclub en doe wat vrijwilligerswerk bij Stal Bertus en de Parochie”.