Handel en Wandel

Ton en Carla Vogels

‘Op een camping krijgen we altijd een plekje, ookal zitten ze vol’

Wie tussen maart en oktober door de Dorpsstraat rijdt ziet op nummer 57 steevast de rode brandweerauto van Ton (72) en Carla (69) Vogels op de oprit staan. Vanaf het eerste moment zijn beiden verliefd op hun Mercedes Benz. Via Marktplaats vonden ze vier jaar geleden de – oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstige brandweerauto uit 1983 – bij een handelaar in Haps. “We wilden graag een camper met nostalgie. Toen we deze brandweerauto kochten zat alles er nog op en aan, zelfs de zwaailichten en sirene. Hij was nog helemaal intact. En ik dacht, Loosbroek heeft nog geen brandweerwagen, dus,” lacht Ton. Toen de deal was gesloten, konden ze samen naar huis rijden. “De eerste rit gaf een gevoel van adrenaline. Je zit er anders in dan in een luxe auto,” herinnert Ton zich.

GOUDEN HANDJES

Ton heeft zeker vijf maanden nodig gehad om de brandweerauto om te bouwen tot camper. Eerst werd de wagen helemaal gestript totdat er een karkas over bleef. Daarna werd de vloer schoongemaakt. De wanden werden vervangen door hout en buigbaar triplex. Verder werd de auto helemaal geïsoleerd met glaswol. Alle bekabeling zoals van de mobilofoon moest eruit en nieuwe elektra erin. “Er zit menig uurtje denkwerk in. Ik heb vaak in de auto gezeten en gedacht: Hoe ga ik dat aanpakken?” Er werd een luifel uitgezocht. “En de stof voor de zijwanden van de luifel heb ik in Duitsland gekocht omdat ik die hier nergens aan kon komen,” vult Carla aan. Op de sloop in Uden werden goede draaibare camperstoelen gevonden. De eerste keer met de brandweerwagen naar Drenthe was een hele ervaring. “Op elke camping hebben we bekijks, zeker door kinderen. Er worden altijd foto’s gemaakt. Op een camping krijgen wij altijd een plekje ook al zitten ze vol,” vertelt Carla. Natuurlijk is het echtpaar ook lid van de Mercedes – Hanomag Kampeerautoclub ‘Dubbellucht’.

FREE LIKE A BIRD

Ton rijdt het meest. “Er zit geen stuurbekrachtiging op, dus het is hard werken, zeker bij rotondes,” zegt Ton. “Ik moet erom zeuren of ik ook een stukje mag” geeft Carla toe. De maximumsnelheid van de auto is 110 km/uur. “Onderweg krijg je vaak een duimpje van vrachtwagenchauffeurs want wij rijden niet harder dan 95 km/uur. Carla vertelt: “Als je thuiskomt dan vraag je je af, waarom je in zo’n groot huis woont? In de camper heb je ook alles bij je. Het is ons mini-huis.” Omdat ze met hun achternaam Vogels heten staat op de zijkant van hun signaalrode camper een zwaluw met de tekst ‘Free like a bird’. “Een zwaluw is het eerste vogeltje dat je ziet in de lente. Dan trekken wij er ook weer op uit,” besluit Ton.

Tekst Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.