handel en wandel

Mieke Dobbelsteen – de Mol

‘Je staat hier overal in contact met buiten’

Mieke is getrouwd met René en moeder van Rosa (8) en Simone (7). Mieke werkt als contractmanager bij Senta (natuursteen projecten) én is voorzitter van de politieke partij Lokaal. “Ik reis veel voor mijn werk, maar Bernheze en dan in het bijzonder Loosbroek voelt echt als mijn grond. Ik vind het belangrijk om daarbij betrokken te zijn.” Op die Loosbroekse grond, aan de Dorpsstraat 9 om precies te zijn, verbouwden Mieke en René het ouderlijk huis van Mieke tot hun droomhuis.

ALGEMEEN BELANG

“Als voorzitter van Lokaal doe ik van alles, behalve de politiek,” legt Mieke uit. “Samen met het bestuur zorg ik onder andere voor het organiseren van activiteiten en het vergroten van de zichtbaarheid. Die organiserende, bestuurlijke rol past me goed. Het is soms ook fijn om de brenger te zijn van een onderwerp, maar er geen besluitvorming op te hoeven doen. Want dat is het lastige van politiek; je redeneert altijd vanuit algemeen belang, maar je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Ik zie mezelf voorlopig ook nog niet in een echt politieke rol, maar zeg nooit nooit… Het lokale karakter van de partij vind ik heel fijn. Ik heb minder met de landelijke politiek. Ik wil echt iets voor de mensen hier betekenen, daarom zit ik bijvoorbeeld ook in de klankbordgroep van de Kerncommissie. Hier in Bernheze en vooral in Loosbroek ligt mijn hart.”

HANENBERGSE HOEVE

Na een uitstapje van 10 jaar naar Heeswijk-Dinther kwam Mieke dan ook, samen met haar gezin, weer terug naar Loosbroek, terug naar de ‘Hanenbergse Hoeve’ aan de Dorpsstraat. De boerderij, die heel vroeger bij Kasteel Heeswijk hoorde, is in 2021 al 100 jaar in de familie. In het voorste deel woont Josephien, de moeder van Mieke, aan de achterkant woont Mieke met haar gezin. In 2016 begonnen ze met de bouw. René is bouwkundige met een eigen bureau, hij heeft het huis ontworpen én bouwde ook nog eens zo’n beetje alles zelf. “Alleen het stucwerk en het riet is uitbesteed. Het is écht ons eigen huis geworden. Ik ben heel blij met de combinatie van kleuren, oude en nieuwe materialen. Zo zijn in de moderne keuken de oude stalbalken geplaatst en de stenen van de oude achtergevel gebruikt.” In het huis is veel glas gebruikt. De achtergevel is zelfs helemaal van glas. “Je staat hier overal in contact met buiten.”

BOUWPROCES

In mei van dit jaar sliep het gezin voor het eerst in het huis. “Ik geloof dat andere mensen minder geduld hadden dan wij,” lacht Mieke, “voor ons was het hele bouwproces gewoon een onderdeel van ons leven op dat moment en we wilden er pas in gaan wonen als het écht af was en dat is het nu. Het is een fijn, warm huis. Op de foto zie je een klein stukje van het huis. Ben je nieuwsgierig naar de rest? Dan kom maar gezellig op de koffie,” besluit Mieke uitnodigend.

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs